مقایسه تلویزیون های OLED ،LED و QLED با یکدیگر


امیرمحمد جواهری زاده
نظرات 0
content-main-img

اگر قصد خرید تلویزیون دارید و اطلاعاتی راجع به تفاوت نمایشگرهای آن ندارید، مقاله مقایسه تلویزیون LED ،OLED و QLED را انتها مطالعه کنید. تلویزیون یکی از پرکاربردترین وسیله‌هایی است که در هر خانه با ابعاد و مدل‌های مختلف به چشم می‌خورد و شرکت‌های تولید کننده نیز این وسیله را با فناوری‌های مختلفی روانه بازار می‌کنند که باعث تنوع قیمت تلویزیون می‌شود. اگر به دنبال خرید تلویزیون هستید، احتمالا برای یکبار هم که شده با اصطلاحات LED ،OLED و QLED مواجه شده‌اید؛ اما این اصطلاحات چه معنی و چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ با کالاتیک همراه باشید تا از تفاوت تلویزیون های OLED ،LED و QLED آگاه شوید.

البته توجه داشته باشید این مقاله می‌تواند هنگام خرید مانیتور به شما کمک کند، همچنین جهت مشاهده قیمت مانیتور کلیک کنید.

مقایسه تلویزیون های OLED ،LED و QLED با یکدیگر

پیش از اینکه به مقایسه فناوری‌های صفحه نمایش بپردازیم، ابتدا باید با مفهوم هر کدام از فناوری تلویزیون های OLED ،LED و QLED آشنا شوید که در ادامه آن‌ها را شرح داده‌ایم.

تلویزیون LED چیست؟

تلویزیون LED

تلویزیون LED از ساختار مشابه تلویزیون‌های LCD بهره می‌برد و به پنلی تخت با چندین لایه مجهز شده است که وظیفه کنترل نور و رنگ را برعهده دارد. آخرین لایه که با نام backlight شناخته می‌شود صفحه را روشن می‌کند تا تصاویر به نمایش درآیند. همانطور که از نام تلویزیون های LED پیدا است این دستگاه به‌جای استفاده از لامپ‌های فلورسنت یا دیگر لامپ‌ها از چراغ‌های LED استفاده می‌کنند و به همین علت آن‌ها را LED TV نامگذاری کرده‌اند.

بعد از لایه Backlight یک لایه پلاریزه تعبیه شده تا امواج نوری را که از آن عبور می‌کند، به جهت‌های خاصی هدایت کند. در لایه بالایی، بعد از پلاریزه شدن نور، با کریستال مایع مواجه می‌شوید که با توجه به مقدار جریان الکتریکی عبوری از آن، نور پلاریزه شده را تا 90 درجه می‌چرخاند. پس از لایه کریستال مایع، نور از فیلتر رنگی عبور می‌کند که باعث اضافه شدن رنگ به تصویر نهایی می‌شود.

در آخر نیز لایه پلاریزه کننده افقی قرار گرفته است تا تمامی امواج نوری را که به‌صورت عمودی حرکت می‌کنند، مسدود می‌کند؛ در واقع این کار از عبور نورهایی که کریستال مایع نتوانسته بچرخاند، جلوگیری می‌کند. با اینکه تفاوت‌های بسیاری بین فناوری‌های ساخت تلویزیون های LED و LCD وجود دارد؛ ولی این دو دستگاه در نحوه تولید تصویر، فرایند یکسانی را طی می‌کنند.

تلویزیون QLED چیست؟

تلویزیون QLED

تلویزیون های QLED نیز از ساختار مشابه LED-ها بهره می‌برند؛ یعنی نور پس زمینه، پلاریزه کننده، کریستال مایع، لایه رنگی، پلاریزه کننده ثانویه و صفحه نمایش. با این حال تلویزیونی که فناوری QLED داشته باشد از نور پس زمینه LED سفید استفاده نمی‌کند؛ چونکه Backlight سفید معمولا نمی‌توانند از رنگ سفید به خوبی تولید کنند. همچنین اگر به دور قاب تلویزیون LED نگاه کنید، می‌توانید هاله‌های رنگی را ببینید.

سامسونگ یکی از برترین تولید کنندگان تلویزیون با فناوری QLED برای حل این مشکل از بک‌لایت آبی به‌جای سفید استفاده کرده و سپس لایه Quantum Dot را بین لایه‌های Backlight و کریستال مایع قرار داده است. وظیفه لایه Quantum Dot تبدیل نور پس‌زمینه آبی به رنگ‌های آبی و سبز را برعهده دارد و زمانیکه با نور آبی ترکیب می‌شوند، رنگ سفید دقیق‌تری را نسبت به LED-هایی با پس‌زمینه سفید تولید می‌کنند.

همچنین این عمل باعث می‌شود تا تصویر را با رنگ‌های دقیق‌تر و پویاتری را نسبت به دیگر تلویزیون‌ها نمایش دهد. این تلویزیون‌ها از دقت رنگ بسیار بالایی بهره می‌برند و می‌توانند تا 1 میلیارد رنگ را تصویرسازی کنند که معادل تمامی رنگ‌هایی است که چشم انسان می‌تواند ببیند.

تلویزیون OLED چیست؟

تلویزیون OLED سامسونگ

اصلی‌ترین تفاوت تلویزیون OLED با تلویزیون های LED و QLED در نحوه تولید نور است؛ تلویزیون‌هایی که از پنل OLED برخوردارند به نور پس‌زمینه نیاز ندارند و هر پیکسل نور را خود ساطع می‌کنند. حذف بک‌لایت LED موجب می‌شود تا تلویزیون های OLED از وزن، ضخامت و مصرف انرژی کمتری برخوردار شوند؛ یعنی اگر با ناحیه‌ای مواجه شدید که سیاه است، باید بدانید که هیچ برقی از آن پیکسل‌ها عبور نمی‌کند و در نتیجه خاموش هستند.

اگر از نظر مصرف انرژی تلویزیون OLED را با تلویزیون‌های LED و QLED مقایسه کنید، دستگاه‌هایی که پنل OLED دارند، در مصرف انرژی و برق بسیار بهینه هستند؛ زیرا زمانی که قسمتی از تلویزیون تاریک است، پیکسل‌های آن محدوده روشن نمی‌شوند. در طرف دیگر تلویزیون‌هایی که پنل LED یا QLED دارند، نور پس‌زمینه به‌طور مداوم به برق نیاز دارد و برای تولید رنگ مشکی، لایه کریستال مایع نوری را ساطع شده از بک‌لایت را مسدود می‌کند.

مقایسه تلویزیون LED و OLED

همچنین دیگر نکات مثبت OLED-ها می‌توان به دقت رنگ بالا و رنگ‌های مشکی بسیار عمیق اشاره کرد؛ اما این تلویزیون‌ها کاملا بی‌نقص نیستند و مشکلات قابل توجهی دارند که در ادامه مقاله مقایسه تلویزیون های OLED ،LED و QLED با یکدیگر به آن می‌پردازیم. تلویزیون‌های OLED از میزان روشنایی کمتری نسبت به تلویزیون های LED و QLED برخوردارند و برای استفاده در محیط‌های تاریک یا نسبتا روشن گزینه مناسبی به‌شمار می‌آیند.

همچنین این دستگاه بسیار در معرض پیکسل سوختی و سوختگی تصویر (Burn-in) می‌شوند. Burn-in زمانی رخ می‌دهد که تصویر خاصی به‌صورت مداوم نمایش داده شود و بعد از مدتی اثر آن را می‌توان به شکل هاله‌ای در پس‌زمینه مشاهده کرد. البته تولیدکنندگان گام‌هایی برای برطرف کردن این مشکل برداشته‌اند؛ اما ضمانتی بابت به‌وجود آمدن سوختگی تصویر ارائه نمی‌دهند.

کدام تلویزیون OLED، LED یا QLED بهتر است؟

همانطور که در پاراگراف‌های بالاتر خواندید، فناوری QLED فقط بهبودهایی نسبت به تلویزیون‌های LED دارد و تفاوت چشمگیری در نحوه تولید نور و ساخت تصویر ندارد؛ با این حال پنل‌های QLED از میزان روشنایی و دقت رنگ بالاتری بهره می‌برند. اگر برایتان سوال پیش آمده که کدام تلویزیون OLED یا QLED بهتر است؟ در پاسخ سوال، نمی‌توان جواب قطعی داد؛ چون هر کدام از این فناوری‌ها مزایا و معایب خودشان را دارند.

مقایسه تلویزیون QLED و OLED

اگر بودجه محدودی برای خرید تلویزیون دارید، پیشنهاد می‌کنیم به سراغ تلویزیون‌های LED بروید؛ زیرا قیمت تلویزیون LED در محدوده مناسبی قرار دارد و از نکات مثبت آن‌ها می‌توانیم به زاویه دید گسترده اشاره کنیم. در طرف دیگر تلویزیون های QLED از تلویزیون های OLED ارزان‌تر و دقت رنگ بالاتری را نسبت به LED-های معمولی ارائه می‌دهند. همچنین از میزان روشنایی بهتری نیز برخوردارند و اگر قصد دارید تلویزیون خود در مکانی روشن قرار دهید، بهتر است خرید تلویزیون QLED را در نظر بگیرید.

در مقایسه تلویزیون های OLED ،LED و QLED با یکدیگر، برگ برنده را پنل‌های OLED در اختیار دارند؛ اما قیمت تلویزیون OLED نسبت به دیگر محصولات موجود بازار گران‌تر است. البته گفتنی است که این تلویزیون‌ها از نظر کیفیت تصویر و نمایش رنگ‌ها عملکرد مطلوب‌تری دارند. همچنین قابلیت خاموش شدن پیکسل‌ها از نشر نور که در تلویزیون های QLED و LED دیده می‌شود، جلوگیری می‌کند و می‌تواند رنگ‌های مشکی با دقت بسیار بالایی نمایش دهد و از آنجایی که بک‌لایت همیشه روشن نمی‌شود، مصرف برق کمتری نیز دارد.

بهترین فناوری تلویزیون چیست؟

اکنون که مقاله مقایسه تلویزیون های OLED ،LED و QLED با یکدیگر را خواندید و با تفاوت‌ها، مزایا و معایب هر یک آشنا شدید، می‌توانید با توجه به نیازهای خود بهترین تلویزیون بازار را خریداری کنید. در کل اگر بودجه‌ محدودی در خرید تلویزیون ندارید، پیشنهاد می‌کنیم به سراغ تلویزیون هایی با فناوری QD OLED بروید.

سخن آخر

در مقاله مقایسه تلویزیون های OLED ،LED و QLED با یکدیگر به بررسی و مقایسه فناوری‌های به‌کار رفته در تلویزیون‌های بازار پرداختیم و مزایا و معایب هر کدام از این تکنولوژی‌های صفحه نمایش را بازگو کردیم تا هنگام خرید بهترین تلویزیون بازار، بتوانید با توجه به نیازهایتان بهترین انتخاب را داشته باشید. تلویزیون های LED در بازه قیمتی مقرون‌به‌صرفه قرار دارند و اگر قیمت تلویزیون برایتان اهمیت ندارد و می‌خواهید تجربه‌ای شگفت انگیز از تماشای فیلم‌ها و مسابقات ورزشی داشته باشید، خرید تلویزیون OLED مناسب‌ترین انتخاب است. امیدواریم که مقاله مقایسه تلویزیون های OLED ،LED و QLED با یکدیگر توانسته باشد در زمینه انتخاب این وسیله پرکاربرد و محبوب موفق عمل کند. نظرات و پیشنهادهای خود را برایمان در بخش کامنت‌ها بنویسید.

پرسش‌های متداول

مزایای تلویزیون LED چیست؟

بزرگ‌ترین نکته مثبت تلویزیون های LED قیمت مناسب و مقرون‌به‌صرفه بودن است. همچنین این تلویزیون‌ها از زاویه دید و روشنایی مطلوبی بهره می‌برند.

فناوری QD OLED چیست؟

همانطور که می‌دانید پنل‌های OLED روشنایی بسیار بالایی ندارند و شرکت سونی با استفاده از فناوری QD OLED توانسته این مشکل را حل کند؛ در واقع شرکت سونی با ادغام کردن دو فناوری OLED و Quantum Dot موفق به تولید تلویزیون‌هایی با پنل QD OLED شد که از نظر دقت رنگ، کیفیت تصویر و روشنایی عملکرد خیره‌کننده‌ای دارند.

 

به این مطلب امتیاز دهید!

۳.۵/۵ - (۴ امتیاز)
مطالب مرتبط

خرید لوازم دیجیتال

نظرات (0)

برای ثبت نظر خود وارد شوید.