مقایسه هارد SSD و HDD - کدام را بخریم؟


کالاتیک
نظرات 0
content-main-img

در مقاله پیش رویتان به بررسی تفاوت های حافظه SSD و HDD خواهیم پرداخت و خواهیم گفت که خرید کدامیک برایتان مناسب‌تر است. درواقع با اینکه هر دوی آن‌ها در دسته حافظه‌ها قرار می‌گیرند اما از جنبه‌های مختلف مانند عملکرد، طراحی ظاهری و قیمت تفاوت‌های بسیاری با یکدیگر دارند. با این حال، چه مواردی باعث می‌شود که خرید SSD نسبت به HDD اولویت داشته باشد و چه زمانی خرید هارد HDD برای کاربر به‌صرفه‌تر است؟ 

همراه با کالاتیک باشید؛ زیرا قرار است به مقایسه هارد HDD با SSD بپردازیم و تفاوت های آن‌ها با یکدیگر را مطرح کنیم. با این حساب اگر قصد خرید هارد SSD یا خرید هارد HDD را دارید بهتر است ابتدا این مقاله را مطالعه کنید.

درایو هارد دیسک یا HDD چیست؟

درایو هارد دیسک یا HDD چیست؟

در حال حاضر اکثر کامپیوترهای رومیزی از حداقل یک هارد HDD برخوردار هستند و با اینکه هاردهای SSD از عملکرد به مراتب بهتری بهره می‌برند، اما کاربران همچنان از هارد HDD استفاده می‌کنند. البته این موضوع دلیل منطقی نیز دارد. HDD مخفف Hard Disk Drive یا درایو دیسک سخت است که البته در بازار ایران با نام‌های هارد درایو یا هارد دیسک شناخته می‌شود. 

به خاطر طراحی که هارد دیسک‌ها دارند از ابعاد نسبتا بزرگی برخوردار هستند و طراحی ظاهری آن‌ها نیز شبیه به کتاب‌های جیبی است. در درون هر هارد درایو از دیسک‌های دایره‌ای استفاده شده که پلاتر نام دارند. پلاترها با کمک بازوها به بدنه هارد متصل می‌شوند، البته بازوهای مغناطیسی وظیفه خواندن و نوشتن اطلاعات را نیز به عهده دارند. پلاترها به وسیله یک موتور می‌چرخند که البته سرعت مشخصی نیز دارند. اصولا پلاترها بین 3600 تا 7200 دور در دقیقه چرخیده می‌شوند تا بازوی مغناطیسی بتواند اطلاعات را از روی پلاترها بخواند یا اطلاعات جدیدی را ذخیره کند.

یکی از ویژگی‌های مثبتی که این نوع حافظه دارد، باقی‌ماندن اطلاعات روی آن حتی هنگام رفتن برق یا خاموش شدن کامپیوتر است، پس تا زمانی که اطلاعات را پاک نکنید هیچ داده‌ای از روی حافظه پاک نخواهد شد و همه اطلاعات باقی خواهند ماند. درایوهای HDD در دو فرم رایج موجود هستند: 2.5 اینچ که معمولاً در لپ‌تاپ‌ها استفاده می‌شوند و 3.5 اینچ که در رایانه‌های رومیزی قرار می‌گیرند. امروزه ظرفیت متوسط درایوهای HDD حدود 6 ترابایت است و بیش‌ترین ظرفیت هارد HDD به 20 ترابایت می‌رسد.

درایو حالت جامد یا SSD چیست؟

درایو حالت جامد یا SSD چیست؟

حافظه SSD فناوری ذخیره‌سازی جدیدتری نسبت به HDD است و اگر دستگاهی با سخت افزار بالارده دارید مطمئناً از هارد SSD استفاده می‌کند. حافظه SSD مخفف عبارت Solid State Drive است که با اسم‌هایی نظیر حافظهٔ پایدار تراشه‌ای، درایو حالت جامد یا درایو الکترونیکی نیز شناخته می‌شود. همچنین ابزاری است که برای ذخیره‌سازی دائم داده‌ها در رایانه از آن بهره می‌گیرند. حافظه اس ‌اس ‌دی مبتنی بر تراشه‌های فلش بوده و علاوه‌بر اینکه انرژی کمتری را نسبت به هارد HDD مصرف می‌کند، از مقاومت بالایی نیز برخوردار است.

ازآنجایی‌که درایوهای SSD هیچ قطعه متحرکی ندارند، عملکرد بهتری هم نسبت به هارد دیسک‌ها ارائه می‌دهند و علاوه بر اینکه گرمای کمی نسبت به حافظه HDD تولید می‌کنند کاملاً بی‌صدا هستند. حافظه SSD معمولاً ظرفیت کمتری نسبت به HDD داشته و در عین حال قیمت بالاتری نیز دارند.

مشاهده قیمت روز و خرید آنلاین انواع حافظه ssd در فروشگاه اینترنتی کالاتیک

مقایسه سرعت درایو HDD نسبت به SSD

مقایسه سرعت درایو HDD نسبت به SSD

موردی که حافظه‌های SSD را به یک گزینه محبوب تبدیل می‌کند، سرعت آن‌هاست. حافظه‌های SSD از درایوهای HDD از نظر سرعت در خواندن و نوشتن اطلاعات به مراتب عملکرد بهتری دارند؛ چراکه از مدار الکترونیکی استفاده می‌کنند و هیچ بخش متحرک فیزیکی ندارند. حال هرچه سرعت خواندن و نوشتن حافظه بالاتر باشد اجرای برنامه‌ها سریع‌تر صورت می‌گیرد و کارهای سنگین را نیز می‌توانید در زمان کوتاه‌تری انجام دهید؛ برای مثال، Intel SSD D5-P5316 یک هارد SSD با ظرفیت 15.36 ترابایت است که پهنای باند آن به بیش از 7000 مگابایت بر ثانیه می‌رسد. 

برای درک بهتر مقایسه سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات میان هارد دیسک و SSD می‌توان به هارد 14 ترابایتی Seagate Exos 2x14 اشاره کرد که پهنای باند آن تنها به 500 مگابایت بر ثانیه می‌رسد. درواقع در مورد تفاوتی 14 برابری از نظر پهنای باند اشاره می‌کنیم. با داشتن درایو یک هارد دیسک، عملکرد به طور قابل‌توجهی کاهش می‌یابد، زیرا یک SSD می‌تواند چند کار را همزمان انجام دهد و دز عین حال سرعت بالایی نیز داشته باشد.

سرعت درایوهای اس اس دی در مقابل درایوهای اچ دی دی تحت‌تأثیر رابطی که آن‌ها را به سیستم متصل می‌کند، می‌تواند متفاوت باشد. احتمالاً راجع به رابط SATA و PCIe یا PCI Express شنیده‌اید؛ SATA فناوری قدیمی و کندتری نسبت به PCIe است. حافظه‌های SSD با رابط PCIe معمولاً بسیار سریع‌تر از HDDهای دارای SATA هستند؛ زیرا PCIe دارای کانال‌های بیشتری برای انتقال داده‌ها است. اگرچه هیچکس هرگز از سرعت بالای رایانه خود شکایت نمی‌کند، اما در مواقعی انتخاب درایو هارد دیسک می‌تواند منطقی‌تر به نظر برسد. برای مثال اگر فایل حجیمی دارید که می‌خواهید آن را صرفا ذخیره داشته باشید، هارد دیسک‌ها گزینه ارزان‌تری هستند.

تصمیمات ذخیره‌سازی در کامپیوتر را می‌توان به عنوان‌های سرد یا گرم ساده کرد. داده‌های «سرد» ممکن است شامل عکس‌هایی باشد که در طول سال‌ها گرفته‌اید و می‌خواهید آن‌ها را در لپ‌تاپ خود نگه دارید؛ اما نیازی به دسترسی سریع یا هر روز نگاه کردن به آن‌ها را ندارید. در این حالت HDDها می‌توانند انتخابی عالی و مقرون‌به‌صرفه‌تری برای داده‌های سرد باشند. از طرف دیگر اگر صاحب کسب‌وکاری هستید که نیاز به دسترسی سریع به اطلاعات خود دارید یا فیلم‌ و عکس‌ ویرایش می‌کنید، می‌توانید آن‌ها به‌عنوان داده‌های «گرم» در نظر بگیرید. عملکرد سریع درایوهای SSD، آن‌ها را به انتخابی ایده‌آل برای زمانی که دسترسی سریع به داده‌ها برای شما بسیار مهم است، تبدیل می‌کند.

مقایسه حافظه درایو HDD نسبت به SSD

مقایسه هارد HDD با SSD

ظرفیت هارد دیسک از 40 گیگابایت تا 20 ترابایت متغیر است. این روزها می‌توانید یک هارد دیسک 2 ترابایتی را با قیمتی مقرون به‌صرفه تهیه کنید که فضای زیادی را هم در اختیار شما قرار می‌دهد. هارد دیسک‌هایی با ظرفیت ذخیره‌سازی بین 8 ترابایت تا 12 ترابایت در درجه اول برای سرورها و دستگاه‌های NAS استفاده می‌شوند، جایی که شما به فضای زیادی برای نگهداری نسخه پشتیبان فایل‌ها نیاز دارید.

به‌طورکلی، توصیه می‌کنیم به‌جای یک هارد دیسک بزرگ، چندین هارد دیسک کوچک‌تر داشته باشید؛ به این خاطر که اگر روزی درایو از کار بیفتد، ممکن است تمام اطلاعات خود را از دست بدهید. همچنین اگر اطلاعات شما در چندین درایو نگهداری شود و برای یکی از درایوها مشکلی ایجاد شود، همه داده ها را از دست نخواهید داد؛ بنابراین هارد دیسک‌ها برای ذخیره تعداد زیادی فایل حجیم، گزینه مناسب‌تری هستند.

درگذشته، حافظه‌های SSD به‌طورکلی دارای چنین ظرفیت‌های بزرگی نبودند. اما امروزه به لطف پیشرفت‌ فناوری می‌توانید SSDهایی را با فضای ذخیره‌سازی بالا خریداری کنید. با این حال SDDهایی با ظرفیت زیاد، اغلب با قیمت بسیار بالایی نیز عرضه می‌شوند. بهترین کار این است که به سراغ یک SSD کوچک‌تر، در حدود 160 تا 256 گیگابایت ظرفیت بروید و برنامه‌هایی مانند سیستم‌عامل را که به‌سرعت بالاتری برای استفاده نیاز دارند، روی آن نگه دارید و سپس از هارد دیسک برای ذخیره‌سازی فایل‌هایی که برای استفاده از آن‌ها سرعت حرف اول را نمی‌زند، استفاده کنید.

سایر تفاوت های حافظه HDD با SSD

تفاوت های حافظه HDD با SSD

موارد دیگری نیز وجود دارند که باید در مورد خرید درایو SSD یا HDD در نظر بگیرید. به‌عنوان‌مثال، ازآنجایی‌که SSDها قطعات متحرکی ندارند در نتیجه عملکرد قوی‌تری دارند که آن‌ها را به گزینه بهتری برای لپ‌تاپ‌ها و سایر دستگاه‌هایی مانند تلفن همراه تبدیل می‌کند. همچنین یک درایو جامد می‌تواند انرژی کمتری نسبت به یک هارددیسک مصرف کند، به این معنی که لپ‌تاپ‌هایی که از حافظه SSD استفاده می‌کنند از عمر باتری طولانی‌تری بهره می‌برند؛ اگرچه این موضوع بستگی به نوع SSD و نحوه استفاده شما از آن نیز دارد. پس در نتیجه، درحالی‌که SSDها سریع‌تر، قوی تر و کارآمدتر هستند، HDDها مقرون‌به‌صرفه‌تر به نظر می‌رسند به‌خصوص وقتی صحبت از ظرفیت‌های بزرگ‌تر باشد. همان‌طور که قبلاً اشاره کردیم اگر شامل موردهای گفته شده هستید، شاید بهتر است یک SSD کوچک‌تر برای سیستم‌عامل و برنامه‌های خود به همراه یک HDD جداگانه برای ذخیره فایل‌های خود تهیه کنید. البته در نظر بگیرید که درایوهای هیبریدی وجود دارند که با نام SSHD شناخته می‌شوند و کارایی هر دو نوع حافظه داخل یک درایو به کاربر ارائه می‌دهند.

هارد SSD بخریم یا هارد SSD

ما در این مقاله سعی کردیم تمام تفاوت‌ها، شباهت‌ها و مزایا و معایب حافظه‌های HDD و SSD را برایتان شرح دهیم تا بتوانید بهترین انتخاب را بر اساس نیازتان داشته باشید. امیدواریم این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد.

پرسش های متداول

حافظه‌های SSD و HDD چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

هرکدام از این حافظه‌ها مزایا و معایبی دارند و بر اساس نیاز هر کاربر انتخاب می‌شوند. ما در این مقاله به طور کامل به آن‌ها پرداخته‌ایم.

حافظه SSD بخریم یا HDD؟

در حال حاضر به دلیل قیمت بالای هارد SSD در عین داشتن سرعت بالا، مانع جایگزینی کامل آن با هارد HDD می‌شود. پس در نتیجه بهترین کار استفاده هم‌زمان از هر دو نوع هارد است.

آیا SSD با ظرفیت 256 گیگابایت بهتر از هارد 1 ترابایتی است؟

یک هارد دیسک 1 ترابایتی چهار برابر یک SSD با ظرفیت 256 گیگابایت فضای ذخیره‌سازی دارد و این موضوع به شما بستگی دارد که به چه مقدار حافظه نیاز دارید. شاید اگر نیاز به سرعت بیش‌تر برای باز کردن تعدادی از برنامه‌ها را دارید، بهتر باشد حافظه SSD  با ظرفیت 256 گیگابایت را تهیه کنید.

به این مطلب امتیاز دهید!

۳.۵/۵ - (۴ امتیاز)

نظرات (0)

برای ثبت نظر خود وارد شوید.