فضای ابری چیست؟
تمام افرادی که امروزه با دنیای آی تی سر و کار دارند اصطلاح فضای ابری را شنیدهاند و شاید تا حدی هم به این فضا آشنایی داشته باشند. ما در این مقاله قصد داریم اطلاعات کاملتری را در زمینه فضای ابری در اختیار شما کاربران عزیز بگذاریم.
ایده طراحی فضای ابری چگونه به وجود آمد
ایده اولیه فضای ابری در دهه 50 میلادی شکل گرفت. اگر کامپیوترهای غول پیکر گذشته را به خاطر داشته باشید، سیستم اصلی و مرکزی بعضی از آنها از طریق اتصالهایی مخصوص بین چند کاربر به اشتراک گذاشته میشد. در این روش اشتراکگذاری، بیشترین وظیفه پردازش رایانه بر عهده سیستم مادر خواهد بود. اگر سرعت انتقال اطلاعات را بین سیستمهای قدیم و جدید مقایسه کنیم، متوجه تفاوت بین فضای ابری دو سیستم خواهیم شد.
در واقع به مجموعه کامپیوترهای متصل به هم که بهصورت یک اکوسیستم واحد فعالیت میکنند ابر میگویند. اگر بخواهیم تعریف حرفهایتری از ابر داشته باشیم، میتوانیم از آن بهعنوان فضای ذخیرهسازی آنلاین نام ببریم.
مشاهده قیمت روز و خرید آنلاین انواع هارد اکسترنال در فروشگاه اینترنتی کالاتیک
طراحی ابرها بهصورتی است که میتواند یک یا چند سرویس را از راه دور در اختیار کاربران قرار دهند. از این قبیل سرویسها میتوان به ذخیره اطلاعات، استفاده از نرم افزارها، دراپ باکس و غیره اشاره کرد. در نتیجه این امر، دیگر کاربران مجبور نخواهند بود فضای ابری یا سرویسهای مورد استفاده خود را هر بار روی سیستمهایشان نصب کنند.
برترین سرویسهای ذخیرهسازی ابری آنلاین
قطعا برای هر کسی این اتفاق پیش آمده که بهصورت اتفاقی تمام اطلاعات خود را از دست بدهد و اگر از این اطلاعات، فایل پشتیبانی هم تهیه نکرده باشد این اتفاق ناگوارتر خواهد بود.
در تکنولوژی فضای ابری شما میتوانید از سلامتی دادههای خود اطمینان پیدا کنید و دادههای موبایل که در گذشته جزو ناامنترین نوع اطلاعات به شمار میآمدند، امروزه با استفاده از سیستم ذخیرهسازی ابری بر روی آنها توانستهاند از ایمنی و پشتیبانی بیشتری برخوردار شوند.
1- گوگل درایو (Google Drive)
این سیستم یکی از بهترین نمونههای فضای ابری است که گوگل آن را پشتیبانی میکند. معمولا کاربران اندرویدی از گوگل درایو بیشتر استفاده میکنند. کاربران اندرویدی میتوانند عکسهایی با کیفیت بالا و همچنین فیلمهای حجیم خود را در برنامه (Google Photos) ذخیره کنند. از نکات منفی این فضای ابری، پیچیده بودن محیط تحت وب آن است.
در این فضای مجازی شما نیاز به ثبت نام و ساخت اکانتهای متعدد نخواهید داشت، زیرا این سیستم روی حساب گوگل شما فعال خواهد بود.
2- وان درایو (Microsoft OneDrive)
افرادی که خواهان سرعت بالا در آپلود هستند میتوانند از این سیستم استفاده کنند که محیط آن مانند اینترنت اکسپلورر است با استفاده از این فضای ابری، کاربران میتوانند 25 گیگابایت از اطلاعات خود را با سرعت 50 مگابایت ذخیره کنند. کاربران میتوانند برای دسترسی به این سیستم از طریق وب سایت OneDrive اقدام نمایند.
3- باکس (box)
در باکس کاربران میتوانند متناسب با نوع ثبت نام خود، بین 5 تا 50 گیگابایت فایل را بهصورت رایگان ذخیره کنند. از قابلیتهای مهم این فضای ابری میتوان به راحتی درگ و دراپ کردن فایلها از روی دسکتاپ برای آپلود اشاره کرد. اپلیکیشن باکس برای سیستمعاملهای اندروید، iOS و بلک بری وجود دارد تا کاربران بتوانند در هر مکانی که هستند به فایلهایشان دسترسی پیدا کنند. قابلیت ویرایش فایلهای Word و اکسل نیز در باکس وجود دارد.
4- ای درایو (ADrive)
در این سرویس ابری میتوانید تا 50 گیگابایت اطلاعات خود را ذخیرهسازی کنید. شما میتوانید با درگ کردن تمام فایلهای خود را در Adrive آپلود کنید. از کاربردهای دیگر این سیستم قابلیت ذخیره و پشتیبانی تمام فایلها، از قبیل موسیقی، عکس و ویدیو را دارد.
5- آی کلاد (iCloud)
این سرویس برای دستگاههایی که با سیستم عامل iOS تولید میشوند، موجود است. در این سیستم شما توانایی ذخیرهسازی اطلاعات را تا 5 گیگابایت دارید و اگر مورد استفاده شما نبود برای افزایش آن باید مبلغی اضافه بپردازید. کسانی که فایلی را از فروشگاه iTunes خریداری کردهاند و از طریق این سیستم اشتراک گذاری میکنند، از حجم 5 گیگابایتشان کاسته نمیشود. این سیستم هم مانند سایر سیستمها، قابلیت ذخیرهسازی همه انواع فایل را دارد.
6- دراپ باکس (Dropbox)
دراپ باکس از قدیمیترین سرویسهای فضای ابری است. استیو جابز قبل از راهاندازی iCloud تلاش به خرید دراپ باکس نمود، اما موفق به خرید این شرکت نشد. قابلیت ذخیرهسازی انواع فایل، قابلیت همگام سازی فایلها از طریق یک فولدر اختصاصی و پشتیبانی از همه پلتفرمهای جدید موبایل آن را به یکی از بهترین سرویسهای فضای ابری تبدیل ساخته است.
7- نکست کلاد (Nextcloud)
دسترسی به این فضای ابری بهصورت آنلاین نیستند. بلکه این سیستم یک نرم افزار رایگان را برای دانلود و نصب در اختیار کاربران قرار داده، تا کاربران از طریق آن، سرویس ذخیرهسازی ابری شخصی خود را در سرور به وجود آورند. با استفاده از یک سرور خانگی، شما میتوانید اطلاعات خود را با سرعت بیشتری ذخیرهسازی کنید.همچنین با ایجاد رمزگذاری، میتوانید مطمئن باشید که اطلاعات شما هرگز از شبکه خانگی شما خارج نمیشود.
8-مگا (Mega)
این فضای ابری به دلیل داشتن فضای کافی و رابط کاربری دوستانه یکی از موارد پرطرفدار است. فضای ابری Mega امکان آپلود فایلها و تصاویر را از طریق موبایل و دسکتاپ برای کاربران محیا میکند. میزان فضای ذخیرهسازی رایگان 50 گیگابایت است. تمام اطلاعات ذخیره شده در این فضای ابری در سرور این کمپانی رمزگذاری خواهد شد و امکان آسیب دیدن به اطلاعات وجود ندارد.
9- اسپایدر اوک (Spideroak)
اسپایدر اوک شیوه جدیدی از سرویس دهندگان ابری را با پروتکل دانایی صفر به کاربران ارائه میدهد. طبق ادعای این شرکت، بعد از نصب اپلیکیشن اسپایدر اوک دادههای شما رمزگذاری میشود. متاسفانه به دلیل اینکه اسپایدر اوک کد منبع کلاینت را بهصورت عمومی منتشر نکرده است نمیتوان ادعای این شرکت را جدی گرفت.
با مزایای استفاده از فضای ابری آشنا شویم
1- صرفه جویی در هزینههای سنگینی که برای خرید سخت افزارهای گران قیمت صنعتی و دیگر تجهیزات صرف میشود
استفاده از خدمات هاستینگ برای فناوری پردازش ابری، باعث کاهش هزینههای اولیه میشود. با به کار گیری این خدمات، هزینههای اولیه در هر کسب و کاری کاهش خواهد یافت و تمام پردازشهای کامپیوتری که بر روی فضای ابری انجام میشود را از راه دور میتوان کنترل کرد؛ بنابراین نیاز کمتری به استفاده از کامپیوترهای داخل شرکت توسط کارمندان میشود. در واقع برای مراحل اولیه نیازی به خرید تجهیزات و کامپیوترهای قدرتمند و پیشرفته نیست.
2- دسترسی متعدد کاربر برای استفاده از سرویس پردازش ابری
یکی دیگر از مزیتهای جالب این سرویسها این است که کاربران میتوانند انتخاب کنند که از چه سرویسی استفاده کنند. این جمله به این معنی است که کاربران، قدرت انتخاب این را دارند که علاوه بر استفاده از کامپیوتر داخل شرکت، از طریق تبلت، آیپد، لپتاپ و گوشیهای هوشمند به سرویس پردازش ابری متصل شوند.
3- کاهش در هزینههای خرید نرم افزارها
استفاده از پردازشهای ابری باعث صرفه جویی شرکتها برای خرید اکانت نرم افزارها شده است. امروزه بسیاری از شرکتها تنها با استفاده از فضای ابری میتوانند، خرید و پرداخت هزینههای سنگین برخی از نرم افزارها را کاهش دهند.
در ضمن، همانطور که میدانید اکثر نرم افزارها در بازه زمانی مثلا سالی یکبار، قدیمی میشوند و نیاز به تهیه نسخههای جدید است که این مسئله هزینهبر است.
4- کاهش تعداد کارمندان در یک شرکت
استفاده از برنامههای مبتنی بر فناوری ابری به اندازهای کار را برای کارمندان ساده نموده است که فقط کافیست با چند کلیک ساده همه کارها را به نرم افزارهای ابری سپرد؛ بنابراین کارفرمایان نیاز کمتری به نیروهای متخصص خواهند داشت.
5- کاهش هزینههای مربوط به پهنای باند و سرور
امروزه استفاده از فناوری پردازش و فضای ابری به شرکتها در کاهش هزینههای مربوط به پهنای باند و سرور کمک شایانی کرده است. تهیه هارد و درایورهایی که ظرفیت بیشتری داشته باشند، برای شرکتها هزینهآور خواهد بود؛ اما استفاده از سرویسهای پردازش ابری شرکتها را در زمینه صرف این نوع از هزینهها تا حدی بینیاز کرده است.
6- جمع آوری از اطلاعات و دادهها
از مهمترین ویژگیهای فناوری پردازش ابری، متمرکز کردن یا جمع آوری اطلاعات شرکتهاست. این جمله به این معنی است که اطلاعات مربوط به پروژههای مختلف و دفترهای متفاوت را در یک محل متمرکز میکند. در این صورت کاربران میتوانند بدون نیاز به جا به جایی در دفاتر مختلف به اطلاعات شرکتها دسترسی پیدا کنند.
7- بالا بودن امنیت در فناوری پردازش ابری
موسسههای ارائه دهنده سرویسهای فناوری پردازش ابری، از قویترین و ایمنترین سرورها در زمینه ذخیرهسازی اطلاعات برای کاربران خود استفاده میکنند.
نا گفته نماند که این موسسهها برای ذخیرهسازی اطلاعات محرمانه، ویژگیهای بیشتری برای انتخاب کاربران قرار دادهاند.
با معایب استفاده از فضای ابری آشنا شویم
لازم به ذکر است، هر تکنولوژی دارای مزایا و معایبی است. همانطور که به بررسی مزایای این سیستم پرداختیم در این قسمت قصد داریم به بررسی معایب این سیستم بپردازیم.
1- نیاز به دسترسی مداوم به اینترنت
برای استفاده از سیستمهای پردازش ابری همیشه باید به اینترنت دسترسی داشته باشید.
2- نداشتن پشتیبانی
بسیاری از شرکتهای ارائهدهنده این سیستم، قادر به پشتیبانی مناسب و فنی برای کاربران خود نیستند. کاربران نمیتوانند با تلفن و ایمیل با کارشناسان مربوطه در تماس باشند و این مشکل خیلی خوشایند نیستند.
3- عدم کارایی لازم در سرعت پایین اینترنت
در صورت محیا نبودن سرعت اینترنت مناسب، استفاده از سرویس رایانش ابری غیر ممکن است.
4- نداشتن کنترل کاربران بر پردازش دادهها
به دلیل مشخص نبودن محل ذخیره دادهها و پردازش آنها، کابران قدرت کنترل بر پردازشها را ندارند. این جمله به این معنی است که کلیه پردازشها بدون کنترل و اطلاع کاربران انجام میشود.
سخن آخر
در مقاله فضای ابری چیست تلاش کردیم هر آنچه در رابطه با فضای ذخیرهسازی مبتنی بر شبکه را به شما بازگو کنیم و اشاره کنیم که از فضای ابری چه استفادهای میتوان داشت. همچنین به برخی از بهترین ارائهدهندگان سرویس فضای ابری نیز اشاره شد. در صورتی که پرسشی هنوز برایتان باقی مانده است از بخش نظرات میتوانید آن را به اشتراک قرار دهید.
پرسشهای متداول
بهترین سرویسدهنده فضای ابری رایگان کدام است؟
از بهترین سرویسدهندگان فضای ابری بهصورت رایگان میتوان به گوگل درایو اشاره کرد؛ البته این سرویس از محدودیتهایی نیز برخوردار است که میتوانید با خرید اشتراک پریمیوم از حداکثر امکانات آن برخوردار شوید.
برای دسترسی به سرویس فضای ابری به چه مولفههایی نیاز داریم؟
در حال حاضر سرویسهای مختلفی قابل دسترسی هستند که تنها با داشتن ایمیل معتبر و ثبت نام میتوانید از امکانات آنها برخوردار شوید.
به این مطلب امتیاز دهید!
مطالب مرتبط |
سلام. خیلی ممنونم بابت این مقاله خوبتون
از بین مواردی که در این مقاله معرفی کردید دراپ باکس و نکس کلود رو من استفاده کردم خیلی راضی بودم. از بین ایرانی ها هم فضای ابری پارس پک واقعا خوبه