دوربین سنجش عمق چیست؟
اکثر گوشیهای هوشمند در بازار دارای دوربینهای متعددی هستند و هر کدام کارایی خاص خودشان را دارند. احتمالا با دوربینهای اولتراواید و ماکرو آشنایی دارید؛ اما برخی گوشیها به دوربین Depth یا سنسور سنجش عمق نیز مجهز شدهاند که بیشتر برای بهبود کیفیت تصاویر پرتره کمک میکند. حال ممکن است برای شما سوالی پیش بیاید که دوربین سنجش عمق چیست و چگونه کار میکند. با کالاتیک همراه شوید تا به این سوال پاسخ دهیم.
دوربین عمق سنج چیست؟
دوربینهای سنجش عمق که برخی به آن ToF نیز میگویند، سنسورهایی هستند که وظیفه تشخیص فاصله سوژه تا دوربین را برعهده دارند که عموما از لیزرها یا LEDها استفاده میکنند. فناوری ToF در بسیاری از زمینههای پر اهمیتی مانند ردیابی اشیا کاربرد دارد. نمونه کامل ToF را میتوان در دستگاه Kinect کنسولهای بازی Xbox 360 و Xbox One اشاره کرد.
دوربینهای تشخیص عمق مانند دیگر دوربینهای اولتراواید، واید و ماکرو کاربرد جداگانهای ندارد و نمیتوانید با آن عکاسی کنید. دوربین عمق سنج در اصل به بهتر کار کردن دیگر دوربینها کمک میکند تا فاصله سوژه را شناسایی کنند. سنسور تشخیص عمق با استفاده از الگوریتمهای نرم افزاری سوژه را شناسایی و افکت بلور (Blur) را به تصویر اضافه میکند.
برخی از مدلهای آیفون (سری ایکس به بعد) دوربینهای TrueDepth دارند که عمدتا برای تشخیص چهره یا همان Face ID استفاده میشوند. اپل میگوید «Face ID برای احراز هویت بصری و افزایش ضریب ایمنی از سیستم دوربین پیشرفته TrueDepth و فناوریهای پیشرفته بهره میبرد که چهره کاربر را به صورت هندسی ترسیم میکند» تنها زمانی که از TrueDepth برای عکاسی استفاده میشود، استفاده از حالت پرتره دوربین سلفی است.
آیا به دوربین تشخیص عمق نیاز داریم؟
اگر قصد دارید صرفا گوشی را خریداری کنید که حتما دوربین عمق سنج داشته باشد، میتوانیم بگوییم که الزامی وجود ندارد. اگر توجه داشته باشید، اکثر گوشیهای پرچمدار الان مانند گوشیهای آیفون یا سری اس سامسونگ به دوربین عمق مجهز نیستند؛ چونکه حالت پرتره را میتوان با استفاده از دیگر سخت افزارها نیز تولید کرد؛ برای مثال آیفون X و آیفون 7 اولین گوشیهای اپل بودند که به حالت پرتره مجهز شدهاند و هیچ کدام از آن دو گوشی دوربین تشخیص عمق اختصاصی نداشتند. اپل برای ایجاد افکت بوکه در این دو گوشی دادههای دریافتی از دو دوربین تله فوتو و اصلی را با نرم افزار خود ادغام میکرد.
شرکت آمریکایی از این فناوری تا به امروز در گوشیهای خود استفاده میکند. سامسونگ مختصرا گوشیهای سری اس خود را به دوربین تشخیص عمق مجهز کرد. برای مثال میتوانیم به گوشیهای سری اس 20 اشاره کنیم. البته در S21 و S22 این سنسور حذف شده است. سامسونگ نیز راهکار اپل را پیش گرفت و با استفاده از ترکیب نرم افزار و دیگر دوربینها توانسته نیاز گوشیهایش را به سنسور عمق برطرف کند.
استفاده از دیگر لنزهای سنجش عمق برای ایجاد افکت بلور مزایایی به همراه دارد. همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم؛ دوربینهای عمق سنج قابلیت استفاده جداگانه ندارند و فقط میتواند فاصله سوژه را به دیگر دوربینها اطلاع دهد. در حالی که دوربینهای تله فوتو یا اولتراواید میتوانند مانند سنسور تشخیص عمق عمل کنند و طبق عملکردشان به تصویربرداری بپردازند. گوشی هوشمندی که دارای لنز واید و عمق است فقط میتواند تصاویری در فاصلههای نرمال چه با افکت عمق چه بدون افکت عمق بگیرد؛ اما گوشیهایی که لنز اولتراواید و تله فوتو دارند، میتوانند همین کار را با قابلیت زوم پیشرفته انجام دهند.
سوالی که پیش میآید این است که اگر سایر دوربینها میتوانند کارایی تشخیص عمق داشته باشند، چرا هنوز از سنسور عمق سنج استفاده میشود؟ در واقع بیشتر به روانشناسی فروش برمیگردد. تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند برای بدست گرفتن فناوری عکسبرداری منجر به وجود آمدن دوربینهای دوگانه، سهگانه یا چهارگانه شدهاند. برخی از تولیدکنندگان سعی دارند تا جایی که میتوانند گوشیهایشان را به دوربینهای متعددی مجهز کنند که حتی به کار نمیآیند یا مشخصات ضعیفی دارند؛ همانند بسیاری از گوشیهای میانرده و اقتصادی که به فروش میرسند.
در مثالی ساده برای توضیح این موضوع میتوان به A03s سامسونگ اشاره کرد. گوشی سامسونگ Galaxy A03s یکی از محصولات اقتصادی سامسونگ است که از سه دوربین بهره میبرد. دوربین اصلی 50 مگاپیکسلی کارآمد به نظر میرسد در صورتی که سنسور 2 مگاپیکسلی عمق سنج و 2 مگاپیکسلی ماکرو رزولوشنی پایین دارند و نمیتوانند عکسهای با کیفیتی بگیرند. سامسونگ میتوانست به جای این سنسورها از تله فوتو و اولتراواید استفاده کند؛ اما قیمت تمام شده را افزایش میداد.
سخن آخر
دوربینهای سنجش عمق را میتوان یکی از مزایای گوشیهای هوشمند در نظر گرفت، اما عامل اصلی استقبال یا عدم استقبال از گوشی هوشمند نیستند. درواقع دوربین سنجش عمق باعث میشود در زمان عکاسی بتوانید عکسهای زیباتری در حالت پرتره ثبت کنید. بسیاری از گوشیهای هوشمند و تبلتها میتوانند با بهره گیری از نرم افزارهای پردازشی، عملکرد مشابه یک سنسور تشخیص عمق را داشته باشند. در مقاله دوربین سنجش عمق چیست و چگونه کار میکند، نحوه عملکرد تشخیص عمق و کارایی آن را توضیح دادهایم. امیدواریم که از این مقاله خوشتان آمده باشد. خوشحال میشویم نظرات و پیشنهادهای شما را بشنویم و با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
پرسشهای متداول
دوربین سنجش عمق چه کاربردی دارد؟
سنسور عمق سنج یا Depth Sensor وظیفه تشخیص فاصله سوژه تا دوربین را بر عهده دارد.
چه شرکتهای دوربین عمق سنج تولید میکنند؟
شرکتهایی مانند سونی و سامسونگ عمده دوربینهای تشخیص عمق برای گوشیهای هوشمند را تولید میکنند.
به این مطلب امتیاز دهید!
مطالب مرتبط |
نظرات (4)
خیلی جالب بود بعد از خواندن این مطلب و متوجه شدن الکی بودن این دوربین از گوشیم این دوربین رو کندم و خیلی حال کردم!؟
سلام
ممنون از آگاهیتون
من چند وقتی برام سوال بود که این دوربین چه کاربردی تو گوشیم داره الان که فهمیدم خیالم راحت شد چون فکر می کردم کار نمی کنه و خرابه
مدتها بود که کارهای دوربین عمق سنج رو نمیدونستم . ممنون از راهنمایی اتان
من منظور جمله ی شما رو واقعا متوجه نشدم.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!