بررسی انواع پردازنده های موبایل در گوشی های هوشمند


کالاتیک
نظرات 10
content-main-img

همان طور که می‌دانید در مقاله «سی پی یو چیست؟» به بررسی نحوه عملکرد سی پی یو پرداخته بودیم. در متن زیر به بررسی انواع پردازنده های موجود در گوشی های موبایل می‌پردازیم.

پردازنده ها در موبایل به چند دسته تقسیم می‌شوند؟ کدام یک به دیگری برتری دارند؟

زمانی که در گوشی های موبایل از CPU صحبت می‌کنیم بهتر است از واژه SOC یا سیستم روی تراشه (System On Chip) استفاده کنیم. دلیل این نامگذاری هم وابسته بودن تمام پردازش های یک موبایل به این تراشه است، به گونه‌ای که هسته‌های پردازشی، GPU ،RAM، مودم و غیره همه در ارتباط مستقیم با تراشه یا به عبارتی SOC است. سایر امکانات گوشی نظیر میزان مگاپیکسل دوربین گوشی همراه و همچنین کیفیت فیلمبرداری دوربین نیز به این تراشه و توانایی آن در پردازش اطلاعات توسط آن بستگی دارد. در این مقاله به بررسی برخی از مطرح‌ترین انواع پردازنده های مورد استفاده در یک گوشی همراه می‌پردازیم. در حال حاضر بیشتر گوشی های ساخته شده توسط شرکت‌های بزرگ نظیر اپل، سامسونگ، هواوی و غیره از پردازنده های Snapdragon، Mediatek، Exynos و Kirin استفاده می‌کنند.

Qualcomm Snapdragon

پردازنده های شرکت آمریکایی کوالکام که از محبوب‌ترین و البته گران ترین نوع پردازنده های موجود در بازار به حساب می‌آیند با نام Snapdragon شناخته می‌شوند. پردازنده های Snapdragon در سه سری تولید می‌شوند و از کیفیت فوق العاده بالایی از نظر ساخت و کارکرد برخوردار هستند. سری 400 که برای گوشی های پایین رده مورد استفاده قرار می‌گیرد و قابلیت های محدودی دارد، سری 600 که دارای کارایی متوسط است و برای گوشی های میان رده تولید می‌شود و سری 800 که از آن به عنوان پردازنده اصلی در ساخت گوشی های پرچمدار استفاده می‌شود.

پردازنده های اسنپدراگون از نظر منتقدین و کاربران جزو بهترین پردازنده های موجود در بازار شناخته می‌شوند، دلیل این امر عملکرد بسیار عالی این گوشی در تست های مختلف، مصرف پایین انرژی و همچنین تولید گرمای کم است. دلیل این امر استفاده از سیستم پردازش مجزای شرکت کوالکام است که به وسیله آن پردازش هر بخش به صورت جداگانه صورت می‌گیرد، به عنوان مثال ثبت تصاویر دوربین توسط بخش خاصی از تراشه صورت می‌گیرد. وجود همین مورد باعث بهبود عملکرد پردازنده و همچنین تولید حرارت کم در گوشی می‌شود. عدم وجود همین موضوع در پردازنده های Mediatek باعث ایجاد گرما در حین استفاده از دوربین گوشی می‌شود.

یکی دیگر از قابلیت های جالب این سری پردازنده، شارژ سریع (Quick Charge) آن است. شرکت کوالکام با عرضه اولین سری از پردازنده خود با نام S4 pro تا به امروز که سری 845 را روانه بازار کرده، قابلیت شارژ سریع را به عنوان یکی از برتری های پردازنده خود نسبت به سایر رقبا معرفی و هر نسخه از آن را نسبت به قبلی بهبود بخشیده است. طبق ادعای شرکت کوالکام، آخرین نسخه از آن (Quick Charge 4) قادر است در مدت زمان 15 دقیقه شارژ باتری گوشی شما را از 0 تا 50 درصد برساند ‌یا با 5 دقیقه شارژ شما می‌توانید 5 ساعت از گوشی خود استفاده کنید.

اسنپدراگون

Mediatek

پردازنده های تولید شده توسط این شرکت تایوانی در نزد کاربران موبایل علی رغم قیمت پایین طرفدار زیادی ندارد. دلیل اول این موضوع، عملکرد ضعیف این پردازنده در تست های مرتبط با امور پردازشی و بنچمارک است. علاوه بر این در مواردی هم که پردازنده توانسته در امور پردازشی نمره خوبی کسب کند، در عمل از سرعت پردازشی خوبی بهره مند نیست.

پردازنده های ساخته شده توسط این کمپانی با توجه به نحوه عملکردشان، مقدار زیادی از ظرفیت باتری را مصرف می‌کنند و علاوه بر آن پردازنده های این شرکت بسیار گرمازا هستند و همین موضوع سبب سرعت بخشیدن به مصرف باتری گوشی می‌شوند.

اما مهمترین این موارد که تولید کنندگان گوشی به آن اهمیت می‌دهند عدم انتشار کدهای منبع این پردازنده‌هاست و همین مسئله ارائه بروزرسانی را برای این گوشی ها بسیار سخت می‌کند. البته باید به این موضوع اشاره کرد که شرکت مدیاتک با ارائه نسخه سوم از تکنولوژی شارژ سریع خود با نام Pump Express 3، مدعی است که با 20 دقیقه شارژ گوشی شما 70 درصد شارژ خواهد شد. کمپانی مدیاتک اخیرا از سری جدید پردازنده های ده هسته‌ای و 3 خوشه‌ای خود با نام Helio X25 رونمایی کرده است. از نظر پردازنده های گرافیکی نیز مدیاتک از پردازنده گرافیکی Mali یا Power VR استفاده می‌کند.

مدیاتک

Exynos

این پردازنده توسط شرکت کره‌ای سامسونگ تولید می‌شود و علاوه بر این شرکت، کمپانی Meizu هم از آن استفاده می‌شود. شاید بتوان این پردازنده را تنها رقیب جدی اسنپدراگون دانست، به همین دلیل شرکت سامسونگ پرچم داران خود را هم با پردازنده اختصاصی خود و هم با پردازنده Snapdragon تولید می‌کند. سامسونگ آخرین پردازنده تولیدی خود با نام Mangoose را تولید کرده است. این شرکت از پردازنده گرافیکی Mali در کنار پردازنده های خود استفاده می‌کند.

اگزینوس

Kirin

پردازنده های Kirin توسط کمپانی چینی هواوی ساخته می‌شوند و در بیشتر گوشی های ساخته شده توسط این شرکت مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ابتدا پردازنده های Kirin جزو پردازنده های ساده بازار شناسایی می‌شدند و معمولا در رقابت با پردازنده های شرکت های دیگر متحمل شکست می‌شدند اما با ارائه دو مدل Kirin 950 و Kirin 960 که به ترتیب در گوشی های Mate 8 و Mate 9 مورد استفاده قرار گرفتند، پا به عرصه رقابت با شرکت های دیگر گذاشتند. بیشتر پردازنده های ساخته شده به وسیله این کمپانی تا قبل از دو مدل آخر از هسته های ARM A53 استفاده می‌کردند، اما در این دو مدل شرکت هواوی از هسته های قدرتمند ARM Cortex-A72 استفاده کرده است. همین امر سبب افزایش میزان مصرف باتری می‌شود به همین دلیل شرکت هواوی به منظور جلوگیری از این اتفاق، تکنولوژی Big Little را در گوشی های خود معرفی کرد که با استفاده از آن تنها بخشی از پردازنده فعال است و میزان کمتری از باتری را مصرف خواهد کرد.

کیرین

سخن آخر

در کل با توجه به پیشرفت های تکنولوزی در این حوزه نمی‌توان پردازنده‌ای را نسبت به دیگری بهتر دانست و پیدا کردن جواب این سوال بسیار سخت است. یکی از عواملی که برای تعیین میزان قدرت پردازنده ها بسیار مهم است ارقام به دست آمده از تست هایی مانند AnTuTu یا Geek bench است و کاربران می‌توانند با استفاده از اطلاعات، دستگاه مورد نظر خود را خریداری کنند. یکی دیگر از راه های تشخیص عملکرد یک CPU میزان حرارت تولید شده توسط آن است، همان طور که در متن بالا گفته شد حرارت بالای تولید شده توسط پردازنده باعث افزایش مصرف باتری می‌شود. علاوه بر تمام این موارد تعداد هسته ها و همچنین میزان قدرت پردازشی هر هسته هم می‌تواند در انتخاب شما موثر باشد. با توجه به تمام این موارد مهم‌ترین عامل در انتخاب یک گوشی موبایل نوع کارکرد کاربر با آن گوشی است.

پرسش‌های متداول

در حال حاضر بهترین شرکت سازنده تراشه برای گوشی‌های هوشمند کدام است؟

در حال حاضر برای محصولات مبتنی بر اندروید، کوالکام و مدیاتک بهترین تراشه‌ها را تولید می‌کنند؛ اما از برتری اپل در تولید تراشه نباید غافل شد.

معیار مناسب برای سنجش عملکرد تراشه چیست؟

شما می‌توانید از بنچمارک‌هایی مانند انتوتو برای سنجش عملکرد تراشه استفاده کنید.

به این مطلب امتیاز دهید!

۳.۵/۵ - (۴ امتیاز)
آخرین مطالب

نظرات (24)

برای ثبت نظر خود وارد شوید.
انا | میهمان
20 آبان 1402

سلام دوستان گوششی پوکو اکس 3پرو گوشی باور نکردنی هس چیپست باورنکردنی دارد در برابر با بازی های با گرافیک وفریم بالا اخ نگفته با بالاترین فریم ریت بهترین گرافیک و اجرا میکنه همه چیزش عااالیه بنده خورم استفاد میکنم

مهدی | میهمان
20 آبان 1402

تشکر

داوود | میهمان
20 آبان 1402

واللا من الان نوت 8 پرو دارم و از پردازنده مدیاتک استفاده میکنه، و مشکلی ازش ندیدم. خیلیم عالی هستش.البته اشنایی با دیگه پردازنده ها هم ندارم و ازشون استفاده نکردم، ولی ازونجا که نوت 8 پرو در جایگاه خودش یه گوشی پرکار و پر استفاده و توانمندیهای خاص خودشو داره، با پردازنده مدیاتک هیچ آخی نگفته و همچنان سخت در حال رقابته

هادی محمدی | میهمان
20 آبان 1402

سلام ببخشید کدوم پردازنده کمتر داغ میشه ومیشه اسم گوشی هم نام ببرید که دارن ازش استفاده میکنن؟ممنون

پشتیبان سایت | مدیر سایت
20 آبان 1402

درود بر شما
داغ شدن گوشی تنها به تراشه برنمی‌گرده و مولفه‌های دیگه‌ای مثل سیستم خنک‌کننده گوشی بی‌تاثیر نیستند.

امیر دستغیب | میهمان
20 آبان 1402

خیلی مفید و عالی بود،ممنون
من نظرم اینه که اسنپدراگون بهتره،بخواتر جدا بودن پردازنده از دوربین،و اینکه خیلی در گوشی های گیمیمگ بسیار بالا بکار رفته

پشتیبان سایت | مدیر سایت
20 آبان 1402

درود بر شما.

سپاس از به اشتراک قرار دادن نظرتون.

MV | میهمان
20 آبان 1402

سلام، عالی بود. در صورت امکان بروز رسانی گردد. متشکرم

محمدرضا | میهمان
20 آبان 1402

کاملاً رد میکنم این موضوع رو، چونکه
اپل حتی توی این لیست نیست
و اگر هم میبود باید صدر صدر پردازنده ها قرار میگرفت و واقعا اپل 13 پرو مکس با پردازندش ترکونده.

محمد | میهمان
20 آبان 1402

با عرض سلام و خسته نباشید یه سوال داشتم میخواستم بدونم که توی بررسی پردازنذه های گوشی در بنچمارک مینویسن مدل مرجع کوالکام مثلا اسنپدارگون 888 خب این به چه معناست یعنی اینکه این نسخه هیچ تغییری روش انجام نشده و روی گوشی هم نمیزارن درسته ؟ یا یک معنی دیگه میده؟

حامد محمودی | میهمان
20 آبان 1402

به نظر شما پردازنده اسنپ دراگون 652 چطوره؟

امیر | میهمان
20 آبان 1402

بنظرمن بهترین پردازنده کایرین هواوی هست حتی ایفون روهم شکست داد تست سرعت پی 40پرو و آیفون 12پرومکس رونگاه کنید متوجه میشید. من خودم آیفون 8 دارم ولی حقیقت اینه که کنارش باید یه اندرویدم باشه تا اذیت نشی، بخاطر محدودیت های آیفون شاید بخاطر همینه که هواوی تحریم شده.

  • قبلی
  • 1
  • 2
  • 3
  • بعدی