تفاوت رم DDR5 با رم DDR4


کالاتیک
نظرات 0
content-main-img

رم DDR4 سال‌هاست که اصلی‌ترین نوع رم مورد استفاده در چندین نسل سیستم‌های خانگی و لپ‌تاپ‌ها بوده است؛ اما جانشین آن به سرعت بازار را تصاحب می‌کند. رم DDR5 برای اولین بار روی پردازنده Alder Lake اینتل مورد استفاده قرار گرفت و در پردازنده‌های رایزن AMD سری 7000 نیز به کار رفت. در این مطلب مقایسه رم DDR5 با رم DDR4 را آماده کرده‌ایم تا ببینیم نسل جدید نسبت به نسل قبلی چه تغییراتی کرده و آیا ارزش ارتقا را دارد یا خیر. پس با کالاتیک همراه باشید.

مقایسه قیمت و دسترسی رم DDR5 با رم DDR4

قیمت رم دی دی آر 5 از زمان معرفی در سال گذشته میلادی تا حدودی کاهش یافته است. در آن زمان، یک رم 16 گیگابایتی DDR5 بیش از 1000 دلار قیمت داشت و امروزه در بازار جهانی برای هر گیگابایت این نوع رم‌ها باید حدود 6 دلار پرداخت کرد. به این که یک رم 16 گیگابایتی DDR5 کمتر از 130 دلار قیمت دارد که نشان از کاهش قیمت شدید آن دارد.

مقاله مرتبط:

     چگونه مصرف رم در مرورگر کروم را کاهش دهیم؟

رم DDR5 در حال حاضر استاندارد پردازنده‌های نسل دوازدهم Alder Lake است و می‌توان تایید کرد که پردازنده‌های مرکزی Ryzen 7000 Zen 4 آینده AMD فقط از رم DDR5 استفاده می‌کنند. رابرت هالوک (Robert Hallock)، مدیر بازاریابی AMD گفته که این شرکت فقط روی DDR5 تمرکز کرده است.

آزمایش انجام شده روی رم‌های DDR5 و DDR4

در این بخش، هر دو رم روی پردازنده نسل دوازدهم i9-12900K اینتل آزمایش شده‌اند و پاسخ این آزمایش نشان می‌دهد دی دی آر 5 در بنچمارک‌های مختلف به طور متوسط 11 درصد سریع‌تر است.

بنچمارک رم ddr5 و رم ddr4

نتایج به دست آمده تا حد زیادی به بنچمارک استفاده شده بستگی دارند. همانطور که می‌بینید، DDR5 در تست 3D Mark Time Spy تنها 7 درصد از نسل قبلی سریع‌تر بود؛ اما در تست گیک بنچ 5 به راحتی DDR4 را شکست داد.

باید توجه داشته باشید که DDR5 به پردازنده‌های Alder Lake مزیت می‌بخشد؛ یعنی پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل وقتی با رم DDR5 همراه شوند بهترین عملکرد را خواهند داشت. پردازنده‌های Ryzen 7000 اینتل نیز باید پس از عرضه مورد بررسی قرار گیرند. البته مشخص است که نتایج به دست آمده مشابه خواهد بود.

مقایسه عملکرد رم DDR5 با رم DDR4

تفاوت رم ddr5 و رم ddr4

عملکرد حافظه به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ اما مهم‌ترین وجه تمایز این دو رم در سرعت است. این مقدار با مگاترانسفر در ثانیه یا MT/s اندازه‌گیری می‌شود؛ البته اغلب به عنوان مگاهرتز رتبه‌بندی می‌شود. در هر صورت، عدد عملکرد موثر یکسان است؛ بنابراین می‌توان آن‌ها را به جای هم استفاده کرد.

رم DDR4 دارای طیف وسیعی از استانداردها است که از 1600 مگاهرتز شروع می‌شود و حداکثر به 3200 مگاهرتز ختم می‌شود. با این حال، سازندگان کیت‌های رم DDR4 را منتشر کرده‌اند که بسیار توانمندتر هستند و با استفاده از اورکلاک خودکار حداکثر پروفایل حافظه (XMP)، سرعت‌های بسیار بیشتری را نیز ممکن می‌سازند. به همین دلیل، کیت‌هایی که رتبه‌بندی 4000 مگاهرتز دارند غیرمعمول نیستند؛ البته کیت‌هایی با رکورد بیش از 5000 مگاهرتز نیز در بازار موجود هستند.

از سوی دیگر، رم DDR5 استانداردهای خاصی دارد که از 4800 مگاهرتز آغاز می‌شود و حداکثر تا 6400 مگاهرتز می‌رسد. با این حال، در آینده رم‌های سریع‌تری مانند DDR4 در دسترس خواهند بود و سازندگان نیز شروع به معرفی کیت‌هایی فراتر از استانداردهای DDR5 کرده‌اند.

شرکت Adata حافظه‌ای معرفی کرده که می‌تواند به سرعت 8400 مگاهرتز برسد و یکی دیگر نیز ممکن است بتواند به سرعت 12600 مگاهرتز برسد. سرعت خام DDR5 حتی از سریع‌ترین رم DDR4 نیز سریع‌تر عمل می‌کند.

زمانبندی یا تایمینگ روی دیگر سکه عملکرد در رم‌ها است. تایمینگ تاخیر برخی از عملکردهای حافظه را کنترل می‌کند و می‌تواند تاثیر بسزایی روی عملکرد حافظه در دنیای واقعی داشته باشد. همچنین، رم DDR5 معماری کانال حافظه را بهبود می‌بخشد و برای دسترسی به حافظه از دو کانال کوچک‌تر به جای یک کانال بزرگ‌تر استفاده می‌کند. عرض کانال ثابت باقی می‌ماند اما دو کانال کوچک‌تر ممکن است کارایی را بهبود ببخشند که همین امر به DDR5 برتری عملکرد دیگری نسبت به رقبای قبلی خود می‌دهد.

مقایسه ظرفیت رم DDR5 با رم DDR4

مقایسه رم ddr5 و رم ddr4

یکی دیگر از تغییرات عمده معماری DDR5 این است که قالب‌ها دو برابر متراکم‌تر از DDR4 هستند. این بدان معنی است که وقتی قالب‌ها با طراحی تراشه‌های جدید ترکیب می‌شوند باعث می‌شوند تا رم DDR5 بتواند به ظرفیت 64 گیگابایت برسد؛ در حالی که ظرفیت رم DDR4 برابر با 16 گیگابایت است. همین امر باعث می‌شود رم دی دی آر 5 ظرفیت بیشتری داشته باشد. با اینکه حافظه‌ای با ظرفیت 128 گیگابایتی منطقی به نظر می‌رسد، سامسونگ یک رم DDR5 با ظرفیت 512 گیگابایت دارد.

برنامه‌های کمی برای این ظرفیت‌های بسیار وجود دارد؛ اما اگر گزینه‌های ظرفیت بالا در دسترس باشند خیال کاربر برای ارتقای سیستم در طولانی‌مدت راحت خواهد شد و ظرفیت رم بیشتری در سیستم‌های کوچک‌تر مانند Mini-ITX به کار خواهد رفت.

مقایسه انرژی و حرارت

مانند نسل‌های گذشته رم‌های DDR، رم دی دی آر 6 برای عملکرد بهبودیافته خود به انرژی کمتری نسبت به نسل‌های قبلی نیاز دارد. به عنوان مثال، رم DDR4 نیاز به ولتاژ استاندارد 1.2 ولت دارد، رم DDR5 فقط به 1.1 ولت نیاز دارد. این امر در کاهش مصرف برق در دستگاه‌های همراه با مانند لپ‌تاپ و تبلت تاثیر مثبت دارد.

به طور معمول، ولتاژ پایین‌تر به این معنی است که وسایل الکترونیکی با دمای کمتری کار می‌کنند. کیت‌های DDR5 به جای مادربرد، دارای تنظیم‌کننده ولتاژ رم روی ماژول خودشان هستند. همین امر سبب بهبود عملکرد و تراکم بیشتر تراشه‌های حافظه می‌شود؛ به این معنی که رم DDR5 داغ‌تر از DDR4 است. بنابراین قبل از نصب این نوع رم‌ها باید مطمئن شوید که هیت سینک سازگار دارید.

خرید رم DDR5 بهتر است یا رم DDR4؟

مقایسه رم دی دی آر 5 و رم دی دی آر 4

عملکرد رم DDR5 به بیش از دو برابر سریع‌ترین رم‌های DDR4 می‌رسد. این رم‌ها با پردازنده‌های نسل دوازدهم و سیزدهم اینتل یا پردازنده‌های جدید AMD Ryzen 7000، رایانه‌های شخصی سریع‌تر و قدرتمندتر از همیشه خواهند بود.

رم دی دی آر 5 از گرما مشکلاتی دارند؛ اما این مسئله را می‌توان با یک خنک‌کننده خوب برطرف کرد. رم DDR4 استانداردی آشنا است که در اکثر سیستم‌های ساخته شده از سال 2015 تا به امروز یافت می‌شود و بهترین آن‌ها می‌تواند به خوبی نیازهای شما را برطرف کند. با این حال، اگر می‌خواهید سیستم خود را برای چندین سال آینده بیمه کنید، بهتر است از رم DDR5 استفاده کنید. این رم‌ها استانداردی جدید هستند و نسل قبلی یعنی DDR4 نیز به سرعت در حال منسوخ شدن است.

نظر شما چیست؟ به نظرتان رم DDR5 بهتر است یا رم DDR4؟ کدام‌یک را برای خرید انتخاب می‌کنید؟ نظرات خود را با در میان بگذارید.

پرسش‌های متداول

آیا رم DDR5 برای بازی خوب است؟

رم DDR5 به بهبود فریم ریت کمک می‌کند اما همچنان روی برخی تنظیمات کار کرد. به همین دلیل تا وقتی یک گیمر حرفه‌ای نباشید بهتر است به سراغ رم DDR5 نروید.

تفاوت رم DDR5 و رم DDR4 چیست؟

آخرین نسل از رم‌ها مجموعه‌ای از پیشرفت‌ها را در اختیار شما قرار می‌دهد. این تغییرات شامل پهنای باند حافظه و کاهش زمان دسترسی به حافظه تا ارائه بازده انرژی بهتر هستند.

به این مطلب امتیاز دهید!

۳.۵/۵ - (۴ امتیاز)
مطالب مرتبط

خرید لوازم دیجیتال

نظرات (0)

برای ثبت نظر خود وارد شوید.