معرفی انواع پورت های لپ تاپ


کالاتیک
نظرات 1
content-main-img

شاید این مشکل برای شما هم پیش‌ آمده باشد که بخواهید لپ‌تاپ را به تلویزیون، مانیتور، شبکه یا سایر تجهیزات جانبی وصل کنید اما ندانید چه کابلی را به چه درگاهی باید متصل کنید تا فرایند متصل شدن به درستی انجام گیرد. در ادامه با کالاتیک همراه باشید تا ضمن بررسی انواع پورت های موجود در لپ تاپ شما را با کاربرد آن‌ها بیشتر آشنا کنیم.

مشاهده قیمت و خرید لپ تاپ در فروشگاه اینترنتی کالاتیک

انواع پورت های لپ تاپ

 انواع پورت‌های لپ‌ تاپ

لپ‌تاپ‌ها و کامپیوتر‌های امروزی با طیف گسترده‌ای از درگاه‌ها، از سنتی‌ترین آنها یعنی USB گرفته تا پورت‌های جدید USB Type-C و Thunderbolt 3 در اختیار کاربران قرار گرفتند. اغلب افرادی که در طول روز از لپ‌تاپ استفاده می‌کنند تنها تعدادی از رایج‌ترین پورت‌های لپ‌تاپ را می‌شناسند و تصور می‌کنند بقیه درگاه‌هایی که در بدنه لپ‌تاپ طراحی شده است بیهوده و بدون کاربرد هستند اما در مقاله پیش رو سعی داریم تا با معرفی انواع پورت‌های لپ‌تاپ شما را با درگاه‌های موجود و کاربرد آن‌ها آشنا کنیم.

پورت صدا (Audio jack)

پورت صدا در لپ تاپ

رایج‌ترین پورت صدا در جهان، جک 3.5 میلی‌متری صدا یا جک هدفون است که در اکثر لپ‌تاپ‌ها، کیس رایانه‌ها، تبلت‌ها و گوشی‌ها دیده می‌شود. پورت صدا در لپ تاپ قابلیت اتصال به اکثر هدفون‌ها و بلندگوهای سیمی جهان را دارد؛ درحالی‌که برخی از دستگاه‌های قدیمی دارای دو جک صوتی برای میکروفون و هدفون هستند، اکثر مدل‌های فعلی هر دو را در یک پورت قرار می‌دهند. نکته قابل توجه در برخی از لپ‌تاپ‌های امروزی این است که تولید کنندگان ترجیح داده‌اند برای ظاهری مدرن‌تر، جک صدا را در طراحی لپ‌تاپ حذف کنند.

به این صورت، برای اتصال به هدفون و بلندگوهای بی سیم خود به یک دانگل بی سیم USB نیاز دارید، یا اگر ابزار صوتی شما از لپ‌تاپ هم پشتیبانی می‌کند، باید از طریق بلوتوث متصل شوید. البته هدفون‌هایی نیز در بازار موجود هستند که از طریق USB به جای جک 3.5 میلی متری استفاده می‌کنند و این ویژگی در هدفون‌ها کار شما را راحت‌تر می‌کند. قابل توجه آن دسته از کاربرانی که فقط هدفون 3.5 میلی متری سیمی دارند اما جک 3.5 میلی متری صدا را در لپ تاپ خود ندارند، باید یک آداپتور USB یا USB Type-C به 3.5 میلی متری تهیه کنید تا مشکلتان برطرف شود.

پورت صفحه نمایش (DisplayPort)

 پورت صفحه نمایش

DisplayPort یک پورت صفحه نمایش دیجیتال است که برای اتصال تصویر و صدا از لپ تاپ روی یک نمایشگر ویدیویی مانند مانیتور مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حالی که اتصال DisplayPort مخصوص تلویزیون‌ها است اما معمولاً در انواع لپ‌تاپ‌ها همچنین مانیتور کامپیوترهای شخصی نیز این قابلیت یافت می‌شود.

برای اثر گذاری بیشتر و تماشای فیلم روی صفحه نمایش بزرگتر می‌توانید از پورت نمایش یا DisplayPort استفاده کنید. پورت نمایش در واقع برای جایگزینی اتصالات VGA و DVI بین کامپیوترها و مانیتورها طراحی شده بود، اما امروزه به پیشرفته‌ترین اتصال صفحه نمایش موجود در لپ تاپ‌ها نیز تبدیل شده است و اتصال HDMI را هم در برخی وارد به چالش می‌کشد.

امروزه اغلب لپ‌تاپ‌ها برای ارسال سیگنال‌های DisplayPort از اتصال کوچکتر mini DisplayPort یا پورت‌های USB Type-C استفاده می‌کنند. برخلاف پورت‌های نمایش معمولی، مینی پورت‌ها برای اتصال لپ‌ تاپ به بیش از یک نمایشگر به یک قطب حمل و نقل چند جریانی MST نیاز دارند. هر بار که پورت نمایش لپ‌ تاپ‌ها ارتقا می‌یابد ما شاهد وضوح بیشتر و نرخ نو سازی بالاتر هستیم که در ادامه به صورت دقیق به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

DisplayPort 1.2: از رزولوشن 4K در 60 هرتز پشتیبانی می‌کند

DisplayPort 1.3: پشتیبانی از وضوح 4K در 120 هرتز یا وضوح 8K در 30 هرتز

DisplayPort 1.4: پشتیبانی از وضوح 8K در 60 هرتز و پشتیبانی از HDR

DisplayPort 2.0: پشتیبانی از وضوح 16K (با HDR) در 60 هرتز و وضوح 10K (بدون HDR) در 80 هرتز

پورت (DVI)

پورت dvi

پورت DVI یک رابط تصویری دیجیتال برای اتصال یک منبع ویدیویی اصلی مانند لپ‌تاپ به یک صفحه نمایش یا مانیتور دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. پورت دی وی آی در اواخر دهه 90 با هدف جایگزینی فناوری VGA آنالوگ با ویدئوهای دیجیتال توسعه یافت اما در طراحی لپ‌تاپ‌های مدرن چندان رایج نیست. یک اتصال DVI می‌تواند تا رزولوشن UXGA 1920×1200 با فرکانس 60 هرتز نمایش دهد و برای اتصالات با رزولوشن بالاتر نیاز به یک درگاه DVI با دو لینک خاص دارید.

در لپ تاپ‌های قدیمی پورت DVI اغلب بهترین گزینه برای اتصال ویدیو از لپ تاپ به نمایشگرهای خارجی فاقد اتصالات جدیدتر مانند HDMI یا DisplayPort است. با این حال، یک نکته قابل توجه این است که اتصالات DVI فقط از سیگنال‌های ویدیویی پشتیبانی می‌کنند و صدا را پشتیبانی نمی‌کنند. اگر لپ‌تاپ بدون پورت DVI دارید، اما می‌خواهید با استفاده از DVI به صفحه نمایش خارجی متصل شوید، به کابل HDMI به DVI یا DisplayPort به DVI نیاز دارید.

پورت اترنت (Ethernet)

پورت اترنت

پورت‌های اترنت این امکان را فراهم می‌کند تا لپ‌تاپ‌ها مستقیماً به شبکه‌های سیمی متصل شوند. در حالی که به دلیل گسترش اتصالات وای فای این نوع اتصالات کمتر به چشم می‌خورد، باید به این نکته اشاره کرد که اتصال سیمی از طریق اترنت تا به امروز هم مطمئن‌ترین راه برای اتصال به اینترنت پرسرعت است.

در مناطقی که سیگنال‌های بی‌سیم ممکن است ضعیف‌تر باشند، اترنت به شما امکان می‌دهد از طریق اتصال مستقیم بر این مشکل غلبه کنید. در بسیاری از مدل‌های جدیدتر و باریک‌تر لپ‌تاپ‌های مدرن شاهد پورت اترنت نیستیم، اما هنوز هم می‌توان این درگاه را در بسیاری از لپ‌تاپ‌های تجاری مشاهده کنید. اگر لپ‌تاپ شما پورت اترنت داخلی ندارد، می‌توانید یک آداپتور USB-to-Ethernet بخرید یا از یک داک استیشن استفاده کنید.

پورت HDMI

پورت HDMI

یکی از سرشناس‌ترین و رایج‌ترین پورت‌ها برای اتصال به تلویزیون درگاه HDMI است که در بسیاری از مانیتورها و پروژکتورهای خارجی قابل مشاهده است. با استفاده از پورت HDMI می‌توانید ویدیو و صدا را با کیفیت بالا به صورت دیجیتالی از لپ تاپ شخصی‌تان به یک صفحه نمایش دیگر منتقل کنید. چهار نوع پورت HDMI مختلف وجود دارد که با بررسی فیزیکی به راحتی قابل شناسایی هستند مانند HDMI Type-A (استاندارد)، میکرو HDMI Type-C ،Type-D ،HDM و Type-E. انواع پورت‌های اچ دی ام آی سری A ،C و D معمولاً در لپ‌تاپ‌ها استفاده می‌شوند، در حالی که Type-E برای خودرو کاربرد دارد.

درگاه قفل کنزینگتون (Kensington)

درگاه قفل لپ تاپ

اسلات‌های قفل کنزینگتون که به نام K-lock یا K-slot نیز شناخته می‌شود، حفره‌های کوچک و ارتقا یافته‌‌ای هستند که برای اتصال یک قفل امنیتی فیزیکی به لپ‌تاپتان طراحی شده‌اند. وجود این قابلیت در لپ‌تاپ‌های غیرصنعتی از سال 2000 شروع شد و بسته به مدل لپ تاپ، طراحی این درگاه قفل به صورت متغیر در کنار یا پشت لپ تاپ قابل مشاهده است.

پورت قفل لپ تاپ

امروزه بسیاری از لپ‌تاپ‌های مدرن دارای شیار قفل کنزینگتون هستند که با استفاده از یک قفل و کابل سازگار که در شکاف قفل قرار داده شده و می‌توان انتهای دیگر کابل را به یک مکان امن وصل کرد تا لپ تاپ در جای معین محکم و از سرقت دستگاهتان جلوگیری شود. شکاف قفل Kensington اغلب با یک نماد قفل کوچک و با حرف اختصاری K مشخص می‌شود.

درگاه SD Card

پورت SD

پورت SD برای انتقال آسان و سریع فایل‌ها از کارت SD به داخل لپ‌تاپ یا برعکس استفاده می‌شود و به صورت قابل حمل و هیبریدی‌های 2 در 1 یافت می‌شوند. درگاه کارت خوان SD عمدتاً برای خواندن کارت‌های حافظه از دوربین‌های دیجیتال مورد استفاده قرار می‌گیرند. کارت‌های SD را می‌توان به‌صورت جدا وصل و تعویض کرد، به این معنی که می‌توانید بدون راه‌اندازی مجدد لپ‌تاپ، آن‌ها را وارد و حذف کنید. در این فرایند سرعت انتقال داده بستگی دارد به نوع کارت‌های SD که دستگاه پشتیبانی می‌کند.

کارت‌های SD می‌توانند داده‌ها را با سرعت حداکثر 624 مگابیت بر ثانیه انتقال دهند اما اگر درگاه SD شما فقط از نسخه قبلی UHS-I پشتیبانی می‌کند، می‌توانید داده‌های خود را با حداکثر سرعت 104 مگابیت بر ثانیه انتقال دهید.

کارت‌خوان‌های SD در همه لپ‌تاپ‌ها در دسترس نیستند و با نازک‌تر شدن لپ‌تاپ‌های مدرن، به تدریج کنار گذاشته شده‌اند. با این حال اگر لپ تاپ شما دارای اسلات کارت خوان SD نیست، می‌توانید به راحتی یک آداپتور USB ارزان قیمت بخرید و از آن استفاده کنید.

درگاه MicroSD Card

درگاه Micro SD

کارت‌های MicroSD نیز مانند کارت‌های SD قابل اتصال و تعویض هستند. پورت microSD که با نام‌های microSDHC وmicroSDXC نیز شناخته می‌شود نوعی حافظه جانبی گوشی‌های هوشمند است که برای ذخیره‌سازی فایل و داده‌ها استفاده می‌شود. شما می‌توانید برنامه‌های ویندوز 10 لپ تاپ را روی کارت حافظه microSD نصب کنید. برنامه‌های کاربردی با حافظه داخلی محدود، مانند برخی از Chromebook، گاهی اوقات از کارت‌های microSD برای ظرفیت ذخیره‌سازی بیشتر استفاده می‌کنند.

هر سال حجم حافظه کارت‌های SD و microSD افزایش می‌یابد و در آخرین نسخه فعلی موجود می‌توان آن‌ها را با ظرفیت 1 ترابایت در بازار خریداری کرد.میکرو اس دی‌ها از نظر الکتریکی با کارت‌های SD که بزرگ‌ترند سازگار هستند و با کمک یک آداپتور ساده می‌توان از آنها در لپ‌تاپ‌هایی که کارت SD را نیز می‌پذیرند استفاده کرد. اگر لپ تاپ شما کارت خوان microSD یا کارت خوان SD ندارد، می‌توانید از آداپتور USB نیز استفاده کنید.

درگاه USB

USB مخفف کلمه (Universal Serial Bus) یکی از رایج‌ترین درگاه‌های ارتباطی در لپ‌تاپ‌های مدرن است که طراحی آن به سال 1996 برمی‌گردد. اگر از مک بوک پرو استفاده می‌کنید، این تنها پورت موجود در لپ تاپ شماست که معمولاً برای انتقال فایل بین لپ‌تاپتان و سایر دستگاه‌ها همچنین به عنوان نقطه شارژ لپ‌تاپ نیز عمل می‌کنند.

این درگاه به شکل مستطیل طراحی و به طیف وسیعی از تجهیزات جانبی مانند صفحه‌کلید، موس، چاپگر و هارد دیسک خارجی متصل می‌شود. پورت‌های USB انواع مختلفی دارند که هر کدام ویژگی‌ها و عملکردهای متمایزی دارند. در حال حاضر، سه نوع پورت اتصال USB از جمله پورت USB Type-C، پورت Micro-USB و USB Type-A شناخته شده است.

پورت USB Type-A

پورت USB

اولین نسل در پورت USB ها USB Type-A است که در مدیریت انرژی و سرعت انتقال داده نقش موثری ایفا می‌کرد و با همه نسل‌های جدیدتر خود نیز سازگار هستند.

پورت Micro-USB

پورت Micro-USB

پورت‌های Micro-USB معمولاً در لپ‌تاپ‌ها مشاهده نمی‌شوند اما بسیاری از چاپگرها، اسکنرها و هدفون‌ها از آنها به عنوان درگاه ورودی استفاده می‌کنند. در حالی که آداپتورها در دسترس هستند، اکثر کابل‌های پورت Micro-USB از قبل دارای یک اتصالگر Micro-USB در یک طرف و یک USB Type-A در طرف دیگر هستند.

پورت USB Type-C

پورت تایپ C

درگاه USB Type-C برای هاردهای اکسترنال، SSDها و اتصال اینترنت با وضوح بالا کاربرد قابل قبولی دارند، پورت USB Type-C دارای حداکثر سرعت انتقال 5 گیگابیت در ثانیه است که بیش از 10 برابر نسبت به نسل قبلی خود یعنی میکرو USB ارتقا یافته است.

پورت تاندربولت (Thunderbolt)

پورت تاندربولت

سریع‌ترین و رایج‌ترین درگاه اتصال در بین پورت‌های لپ‌تاپ، در گاه تاندربولت است که می‌تواند داده‌ها را تا 40 گیگابیت در ثانیه انتقال دهد. اگرچه این پورت مشابه درگاه USB-C معمولی است، اما هر دو آنها بر اساس پروتکل‌های مختلفی کار می‌کنند. ThunderBolt یک پورت USB-C است که از سرعت انتقال بالاتر و سریع‌تر پشتیبانی می‌کند که چهار برابر USB-C Gen 2 معمولی است.

پورت Thunderbolt سیگنال‌های سریال و برق DC را به‌طورکلی در یک پورت ترکیب می‌کند و اجازه می‌دهد تا اتصال تاندربولت برای اهداف مختلفی مانند اتصالات جانبی و شارژ لپ تاپ عملکرد اید‌ه‌آل داشته باشد. با اتصال به درگاه تاندربولت است که از سیگنال‌های DisplayPort دوگانه، با قابلیت گرفتن خروجی همزمان به دو نمایشگر 4K بهره می‌برید و به لپ‌تاپ شما امکان می‌دهد برای بازی‌های سطح بالا بدون کوچکترین اشکالی متصل شوید. پورت‌های Thunderbolt را اغلب می‌توان با یک نماد رعد و برق کوچک در کنار درگاه لپ‌تاپ شناسایی کرد.

پورت VGA

پورت VGA

استفاده از VGA به سال 1987 برمی‌گردد اما هنوز هم در بسیاری از مانیتورها و پروژکتورها مشاهده می‌شود. این درگاه یک اتصال آنالوگ است که می‌تواند منجر به کاهش سیگنال در کابل‌های طولانی‌تر شود. پورت VGA رابط اصلی بین رایانه‌ها و مانیتورهای قدیمی‌تر CRT و پروژکتورهای مدرن‌تر امروزی است. با توجه به ابعاد بزرگ 15 پین پورت VGA و افزایش استفاده از ویدئوهای پیشرفته دیجیتال، این پورت‌ها کم استفاده‌ترین و به نوعی در حال حذف شدن از بیشتر لپ‌تاپ‌های مدرن امروزی هستند.

سخن آخر

شناسایی و استفاده از پورت‌های لپ تاپ می‌تواند باعث افزایش سرعت عملکردتان در کار با لپ‌تاپ شود همچنین برای مسائل امنیتی و اتصالات گسترده نیز می‌توانید از پورت‌های طراحی شده برای انواع لپ‌تاپ بهره ببرید.
در مقاله پیش‌رو به معرفی انواع پورت‌های موجود در لپ‌تاپ پرداختیم و سعی کردیم تا بررسی کامل هر کدام و بیان کاربرد اصلی آن‌ها شما را در استفاده بهینه از دستگاهتان همراهی کنیم.

پرسش‌های متداول

کاربردی‌ترین پورت لپ تاپ کدام است؟

پورت USB از کاربردی‌ترین پورت‌های موجود در لپ‌تاپ‌های امروزی و سنتی است که برای شارژ دستگاه، انتقال داده از لپ‌تاپ به دوربین یا گوشی‌های هوشمند و سایر کار‌های روزمره و ضروری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کابل Micro-USB از کجا بخرم؟

برای خرید انواع کابل شارژ و کابل‌های کاربردی دیگر مانند Micro-USB که برای کار با لپ‌تاپ و گوشی مورد استفاده قرار می‌گیرند می‌توانید به صورت آنلاین از فروشگاه اینترنتی کالاتیک خرید فرمایید.

به این مطلب امتیاز دهید!

۳.۵/۵ - (۴ امتیاز)

نظرات (1)

برای ثبت نظر خود وارد شوید.
Ayda moini | میهمان
20 آبان 1402

چقدر جالب من تا حالا نمیدونستم کنزینگتون واسه قفل کردن لپتاپه