هرچه در مورد اندروید 13 میدانیم
گوگل اخیرا دو نسخه از پیشنمایش توسعهدهندگان یا Developer Preview سیستمعامل جدید خود اندروید 13 را منتشر کرده است. این کار باعث شده تا چرخه عرضه این سیستمعامل آغاز شود و تا چند ماه دیگر باید انتشار نسخه اصلی آن باشیم. در این مطلب، هرچه را در مورد اندروید 13 میدانیم با هم مرور میکنیم و تمام شایعهها و اطلاعات منتشر شده را بررسی میکنیم. پس با ما همراه باشید.
انتشار نسخههای پیشنمایش توسعه دهندگان اندروید 13 جای تعجب ندارد؛ چون همین نسخه اندروید 12 سال گذشته در همین زمان منتشر شده بود. حتی با وجود این نسخه، هنوز هم اطلاعات کمی از سیستمعامل آینده گوگل در دست است. با این حال، چندین مورد وجود دارند که انتظار داریم امسال ببینیم. قابلیتهایی مانند اسکنر QR جدید و مواردی از این دست که موجب میشوند نسخه جدید اندروید بیش از پیش، جذاب شود. در ادامه بیشتر در مورد این سیستمعامل صحبت میکنیم.
تاریخ احتمالی انتشار اندروید 13
انتشار نسخه اول Developer Preview اندروید 13 باعث میشود تا جدول زمانی عرضه این سیستمعامل جدید مشخص شود. همین جدول را برای اندروید 12 نیز شاهد بودیم. حتی وقتی این جدول زمانی مشخص نشده بود هم انتظار میرفت که اندروید 13 در فصل پاییز، همراه پیکسل 7 معرفی شود. با این حال، با توجه به این جدول زمانی، احتمالا گوگل معرفی این نسخه را به کنفرانس Google I/O موکل کرده که در ماه می (اردیبهشت 1401) برگزار خواهد شد.
گفتنی است که طبق نقشه راه اندروید 13، قرار بود اولین نسخه بتا از این سیستمعامل در ماه گذشته میلادی (آوریل) منتشر شود؛ اما تا به امروز چنین اتفاقی رخ نداده است. اگر گوگل قصد دارد این نسخه را کنفرانس Google I/O معرفی کند باید زودتر نسخه بتا را عرضه کند.
قابلیتهای اندروید 13
هنوز اطلاعات زیادی در مورد اندروید 13 در دست نیست. تاکنون فقط دو نسخه نمایشی از این سیستمعامل منتشر شده است؛ اما آنجه را که تا به امروز میدانیم در ادامه به اختصار توضیح میدهیم.
اسم رمز
تمام نسخههای اندروید اسم رمز شیرینی داشتهاند. مثلا، اندروید 4.4 کیتکت یا اندروید 9 پای. با اینکه گوگل دیگر از این نامها برای اهداف بازاریابی استفاده نمیکند؛ توسعهدهندگان این شرکت هنوز از اسم رمز استفاده میکنند. تایید شده که اسم رمز اندروید 13، تیرامیسو (Tiramisu) است. نسخه فعلی، یعنی اندروید 12 از نام یخ در بهشت (Snow Cone) استفاده میکند. اندروید 11 کد اسم رمز کیک رد ولوت (Red Velvet Cake) و اندروید 10 نیز تارت به (Quince Tart) نامیده میشد.
Tap-to-transfer برای فایلها
قابلیت Android Beam را یادتان میآید که به شما اجازه میداد با تب کردن روی دو گوشی لینکها، فایلها و دیگر موارد را منتقل کنید؟ این قابلیت با Nearby Share جایگزین شد که به جای بلوتوث و Wi-Fi Direct، به NFC متکی بود؛ اما روش Tap-to-transfer روشی کاربردی و راحت است که به نظر میرسد گوگل قصد احیای آن را دارد. طبق گزارش Android Police، روشی مشابه Tap-to-transfer برای انتقال و پخش فایلها به اندروید 13 باز میگردد. در حال حاضر، اسم رمز این قابلیت «Media TTT» یعنی مخفف tap to transfer است؛ اما بعید است که گوگل در آخر از این نام استفاده کند.
در حال حاضر، فقط چند دموی غیر کاربردی از این قابلیت در دست است که نشان میدهد چطور برای پخش یا ارسال فایل رسانهای به دستگاه دیگری نزدیک شوید تا بتوانید از آن استفاده کنید. مشخص نیست که این قابلیت از چه فناوری استفاده میکند؛ اما محتملترین فناوریها، NFC یا پهنای باند اولتراواید (UWB) هستند.
طرحهای رنگی بیشتر برای متریال یو
احتمالا اندروید 13 پالتهای جدیدی برای بیرون کشیدن رنگ از والپیپر داشته باشد. گوگل احتمالا علاوه بر رنگهای موجودی که به نام tonal spot شناخته میشوند، به سازندگان اجازه میدهد که به سه پالت دیگر دسترسی داشته باشند: «Vibrant» که در سبکهای ترکیبی متفاوت است، «spritz» که یک تم غیراشباع و تقریبا تک رنگ است و «expressive» که طیف وسیعی از رنگها (حتی رنگهایی که در والپیپر نیستند) را در اختیار کاربر قرار میدهد. تمام جزئیات و نمونههای این طرحهای رنگی در دسترس هستند و در نسخه دوم Developer Preview هم دیده شدهاند.
انتخاب نوتیفیکیشنها
اندروید همیشه کنترل و نمایش نوتیفیکیشنها از iOS بهتر بوده است؛ اما قابلیتی در اکوسیستم اپل وجود دارد که بسیار کاربردی است و در اندروید دیده نمیشود. در iOS، اپلیکیشنها قبل از اینکه بتوانند اعلان ارسال کنند، برای دسترسی از شما اجازه میگیرند. به نظر میرسد که اندروید 13 نیز قرار است همین قابلیت را داشته باشد. سایت XDA Developers تصویری منتشر کرده در آن اپلیکیشن تازه نصب شده از کاربر میخواهد تا به نوتیفیکیشنها اجازه دسترسی دهد.
این درخواست مانند دیگر درخواستهای دسترسی، وقتی اپلیکیشن برای اولین بار اجرا میشود، درخواست مجوز POST_NOTIFICATIONS میدهد. گزینههای در اختیار شما دو مورد رد یا مجاز قرار میگیرد.
اسکنر کد QR
تا پیش از این برای اسکن کد QR از اپلیکیشن دوربین میشد استفاده کرد؛ اما گوگل میخواهد اسکن کد را برای افراد ناوارد به تکنولوژی نیز سادهتر کند. احتمالا اسکنر QR اندروید 13 جزو یکی از کاشیهای تنظیمات سریع خواهد بود و در قفل صفحه هم میتوان آن را اجرا کرد.
هنوز مطمئن نیستیم که این میانبر مستقیما دوربین اسکن QR را باز میکند یا اجازه میدهد بدون باز کردن قفل، گوشی خود را به سمت کد QR بگیرید. در هر حال با توجه به اینکه کدهای QR امروزه بسیار رایج شدهاند، هر اقدامی که تعامل با آنها را آسانتر کند برای کاربران خوشایند خواهد بود.
تنظیمات زبان Panlingual برای هر اپلیکیشن
اندروید 13 احتمالا گزینهای دارد که اجازه میدهد زبان دلخواه خود را بر اساس هر اپلیکیشن تنظیم کنید. این گزینه ممکن است برای ما ایرانیها مفید باشد. برخی اپلیکیشنها ممکن است وقتی فارسی میشوند ظاهر درستی نداشته باشند و به خوبی ترجمه نشده باشند و وقتی زبان سیستم را فارسی میکنیم، کل اپ به هم میریزد. یا اپلیکیشنهای ایرانی ممکن است در گوشی که زبانش انگلیسی است کارایی خوبی نداشته باشد. اندروید 13 ممکن است این وضعیت را تغییر دهد و به شما اجازه دهد تا به راحتی زبان اپلیکیشن مورد نظر خود را تغییر دهید.
اندازهگیری باتری
اندروید 12 قابلیتهای جدیدی برای صرفهجویی در باتری ارائه کرده که حتی اجرای برنامهها را در پسزمینه را سختتر میکند که اصطلاحا به آن PhantomProcessKiller گفته میشود. با اینکه این کار ممکن است مفید باشد؛ اما منجر به بسته شدن برنامههایی شود که نیاز به اجرا در پسزمینه دارند. اندروید 13 احتمالا تغییراتی در گزینههای توسعهدهنده داشته باشد که به کاربران اجازه میدهد تا این فرایند را برای اپلیکیشنهای مهم خاموش کنند.
همچنین، گوگل ویژگی جدید به نام TARE توسعه میدهد که مخفف «The Android Resource Economy» است که روی اجرای برنامهها در پسزمینه و انجام وظایف آنها نظارت میکند. از آنجایی که این قابلیت هنوز در حال توسعه محسوب میشود، باید منتظر بمانیم تا احتمالا گوگل منابع بیشتری برای درک دقیق عملکرد آن در اختیارمان قرار دهد.
به علاوه، اندروید 13 برنامههایی که بیشازحد از باتری استفاده میکنند یا در پسزمینه فعال هستند را به شما اعلام میکند. این ویژگی هم هنوز در اسناد گوگل موجود است؛ بنابراین باید منتظر بمانیم تا ببینیم در دنیای واقعی چطور عمل میکند.
پشتیبانی از UWB یا باند اولتراواید
باند اولتراواید یا به اختصار UWB، فناوری هیجان انگیزی است که مجموعهای از برنامههای کاربردی جدید را به ارمغان میآورد. مثلا گوشی شما را به کلید خودرو تبدیل میکند، به شما کمک میکند گجتهای گمشدهای که از UWB پشتیبانی میکنند را پیدا کنید و ویژگیهایی که در بلوتوث و NFC امکانپذیر بود را افزایش میدهد. در حال حاضر، پیکسل 6 پرو یک آنتن UWB است؛ اما هنوز به طور کامل از پتانسیلی که دارد استفاده نمیکند. اندروید 13 قرار است یک لایه انتزاعی داشته باشد که به دستگاههای اندرویدی امکان استفاده از UWB را میدهد و اجرای این قابلیت را برای سازندگان آسانتر میکند.
پشتیبانی از بلوتوث صدای کم مصرف
اندروید 13 احتمالا اولین نسخه سیستمعامل گوگل است که پشتیبانی کامل از بلوتوث کممصرف را خواهد داشت. این استاندارد به عنوان جایگزینی برای پخش صدای بلوتوث معمولی در نظر گرفته شده است و مجموعهای از پیشرفتها مانند مصرف انرژی کمتر با کیفیت صدای یکسان، پشتیبانی از مولتی استریم برای ارسال سیگنال به هر ذو هدفون شما به طور همزمان (یا به چندین هدفون / اسپیکر به طور همزمان) و پشتیبانی کامل از ویژگیهای معرفی شده در پروتکل کمک به شنوایی گوگل را با خود به همراه خواهد داشت.
نگه داشتن دکمه خانه برای دستیار صوتی
ژستهای حرکتی ممکن است آینده تعامل شما به گوشی باشند؛ اما بسیاری از مردم هنوز سه دکمه پایین صفحه برای جابجایی ترجیح میدهند. جابجایی سه دکمهای هنوز هم در اندروید 13 در دسترس هستند. طبق اسکرین شاتهای فاش شده، گزینهای برای غیرفعال کردن ژستهای حرکتی وجود دارد تا برای دسترسی به دستیار صوتی، دکمه خانه را فشار دهید و نگه دارید.
تغییر حالت انتخاب خروجی صدا و پخشکننده فایلها
اندروید 10 یک انتخابگر خروجی برای صدا و سایر فایلهای رسانهای داشت که به شما اجازه میداد نحوه گوش دادن به فایل را انتخاب کنید. مثلا، روی گوشی، هدفون بیسیم یا بلندگوهای بلوتوث. اندروید 13 ظاهری کاملا جدید برای این قابلیت دارد که انتخاب خروجی و پخشکننده رسانهای هم به دوباره طراحی شده است. براساس اسکرینشاتهای اولیه، این ویژگی بهتر از آنچه که انتظار داشتیم به نظر میرسد و عملکردهای اضافی نیز دارد.
قفل صفحه
طراحی متریال یو در اندروید 12 و تغییرات رابط کاربری باعث دو دستگی در کاربران اندروید شده است و برخی آرزو دارند تا این دسترسیها و امکانات کمتر شوند و به نظر میرسد که اندروید 13 این کار را خواهد کرد. احتمالا اندروید 13 دکمهای برای خاموش کردن ساعت بزرگ خواهد داشت که «ساعت دو خطی» نامیده میشود. البته این قابلیت مختص اندروید 13 نیست و قبلا به نسخه اندروید 12L راه یافته بود.
تغییر دیگری که احتمالا در قفل صفحه یا به خاص، در صفحهای که در آن پین یا پترن خود را وارد میکنید اعمال میشود، اضافه کردن یک تعویضکننده حساب است. هنوز معلوم نیست که این قابلیت به تمام دستگاهها راه مییابد یا مثلا فقط به تبلتها. با این حال، تغییر مورد نظر میتواند مفید باشد و جابجایی بین کاربر دیگر را هنگام ورود به دستگاههای مشترک بسیار آسانتر میکند.
بازی
در حالی که هنوز اطلاعات دقیقی از وضعیت بازی در اندروید 13 نداریم؛ افشاگری به نام میشال رحمان (Mishaal Rahman) اطلاعات جالبی در مورد دستگاههایی که در آینده معرفی میشوند به دست آورده است. طبق یافتههای او، در کد AOSP، یک API جدید به بازیها اجازه میدهد تا به طور موقت سرعت CPU را حین بارگذاری بازی افزایش دهند و این امکان به وجود میآید تا بازیها سریعتر از قبل اجرا شوند.
به نظر میرسد که برخی از گوشیهای پیکسل فعلی نیز برای استفاده از این API بهروزرسانی میشوند؛ اما برای اکثر گوشیهایی که در بازار موجود هستند در دسترس نخواهد بود.
انتخاب گر عکس
به نظر میرسد انتخاب گر عکسی که به همراه نسخه اول پیشنمایش توسعهدهنده اندروید 13 معرفی شده به نسخه اصلی آن هم راه پیدا کند. این ویژگی شبیه به انتخاب گر عکس آیفون است. در این قابلیت، سیستم به جای نمایش همه فایلها در یک سبک، تصاویر انتخابی در سبک جدیدی جدا میکند. باید دید که قابلیت جدید نسبت به سیستم فعلی پسرفت داشته یا پیشرفت. در هر حال، هنوز امکان بررسی آن وجود ندارد؛ چرا در نسخه پیشنمایش هم استفاده نشده است.
آیکونهای متریال یو در تمام سیستم
قالب آیکونهای سبک متریال یو در حال حاضر فقط به برنامههای سیستمی گوگل محدود شده است و همین امر باعث ناراحتی کاربران شده است؛ چون ناهماهنگی در ظاهر گوشی ایجاد میشود و کاربران مجبور میشوند از لانچر یا بسته آیکون جداگانه استفاده کنند. گوگل در اندروید 13 آیکونهای پویا را به همه برنامهها میآورد؛ البته اگر توسعهدهندگان از آن پشتیبانی کنند.
Quick Settings Placement API
چندین سال است که توسعهدهندگان اندروید میتوانند به تنظیمات سریع کاشی اضافه کنند؛ اما اندروید 13 این کار را برای آنها آسانتر میکند. Quick Settings Placement API به برنامهها اجازه میدهد تا کاشیهای خود با یک اعلان پاپآپ برای کاربران نمایش دهند و وجود این ابزارها و میانبرها را برای کاربران گوشیهای هوشمند آشکارتر کنند. با اینکه همیشه خطر سوءاستفاده از اعلانهایی مانند این وجود دارد؛ اما به نظر میرسد این روش، راهی عالی برای بهره بردن برنامهنویسان از بخش کماستفاده اندروید است.
پشتیبانی از چند کاربر
گوگل پس از انتشار اندروید 12، دوباره روی تبلتها متمرکز شده است. اندروید برای بهروزرسانی بعدی خود تغییرات زیادی در نحوه عملکرد پروفایلهای چندکاربره خواهد و تاکنون تمامی موارد امیدوارکننده به نظر میرسد. از صفحه انتخابگر پروفایل دوباره طراحی شده برای تبلتها گرفته تا آیکونهای رنگی، همگی زیباتر شده است. به نظر میرسد «حالت هاب» یا Hub Mode اشتراکگذاری برنامهها بین پروفایلها آسانتر میکند و حسابهای مهمان هم فهرستی از برنامههای قابل دسترسی را از همان ورود به سیستم خواهند دید. در نهایت، حالت جدید Kids Mode نیز نوار ناوبری قدیمی را باز میگرداند. باید منتظر ماند و دید که نتیجه کار چه خواهد شد.
تا به امروز دو نسخه نمایشی توسعه دهنده از اندروید 13 منتشر شده است. در این مطلب، هرچه در مورد اندروید 13 میدانیم را برای شما مورد بررسی قرار دادیم. ممکن است برخی از این قابلیتها به نسخه اصلی راه پیدا نکنند؛ چون حتی در نسخههای نمایشی هم دیده نشدهاند. با این حال، به نظر میرسد که نسخه جدید سیستمعامل گول بیشازپیش جذاب و دوست داشتنی شده است. باید منتظر باشیم تا ببینیم نسخه اصلی چه امکاناتی خواهد داشت.
نظر شما در مورد اندروید 13 چیست؟ فکر میکنید این سیستمعامل ارزش امتحان کردن دارد؟
پرسشهای متداول
اندروید 13 چه زمانی عرضه میشود؟
احتمالا گوگل اندروید 13 را در کنفرانس Google I/O در ماه جاری معرفی کند؛ اما تاکنون این خبر به طور رسمی تایید نشده است و ممکن زمان عرضه و معرفی آن روز دیگری باشد.
چه گوشی هایی اندروید 13 را دریافت میکنند؟
ما در کالاتیک مطلبی تحت عنوان «فهرست گوشی هایی که آپدیت اندروید 13 را دریافت میکنند» آماده کردهایم که میتوانید برای اطلاعات بیشتر آن را مطالعه کنید.
به این مطلب امتیاز دهید!
مطالب مرتبط |