سیستم دوربین دوگانه در گوشی های هوشمند
در حال حاضر شرکت های سازنده گوشی هوشمند به سمت استفاده از ماژول دوربین های دو گانه یا چندگانه رفتهاند، ویژگی که اجازه میدهد کاربر بتواند به دوربینهایی با لنز واید، اولتراواید، پرتره، ماکرو، تلهفوتو یا مدلهای دیگر دسترسی داشته باشد. در این مقاله میخواهیم به معرفی سیستم دوربین دوگانه در گوشی های هوشمند بپردازیم و اشاره کنیم که این ماژولها چطور کار میکنند. با کالاتیک همراه شوید.
آشنایی با سیستم دوربین دوگانه در گوشی های هوشمند
ممکن است برای تعداد زیادی از کاربران این سوال پیش بیاید که دوربین دوگانه چیست و چه تاثیری بر کیفیت و وضوح عکس دارد و استفاده از این فناوری چقدر میتواند پاسخگوی نیاز و خواستههایشان باشد. با وجود پیشرفت خوبی که در این حوزه به وجود آمده اما باز هم در شرایطی همچون نور کم دوربین ها عملکرد ضعیفی دارند. تجربه ثابت کرده است، استفاده از تعداد سنسور های بیشتر میتواند تاثیر مثبتی روی عکس های ثبت شده داشته باشد.
دلیل به وجود آمدن سنسور های دوگانه
با توجه به اینکه دوربین های کنونی که در گوشی های هوشمند به کار گرفته شده از کیفیت مطلوبی برخوردارند و توانستهاند پاسخگوی طیف وسیعی از نیازهای کاربران باشند، اما قابلیتشان را همچنان میتوان ارتقا داد. ترکیب سخت افزارهای مناسب و ایجاد نرمافزارهای هوشمند، به تولیدکنندگان کمک کرده است تا بتوانند دوربینهای مناسب و با کیفیتی را در اختیار مشتریان قرار دهند. بسیاری از کاربران این دوربینها توقع دارند با افزایش پیکسلها، جزئیات بیشتری در اختیارشان قرار بگیرد؛ ولی باید این مورد را هم در نظر گرفت، برای اینکه بتوانیم عکس واضح و با کیفیتی داشته باشیم به لنز بهتر و خطای رنگی کمتری نیاز داریم.
در واقع با افزایش تعداد پیکسل در یک دوربین نمیتوانیم تضمین کنیم که عکسهای با کیفیت بیشتری داشته باشیم. با توجه به توضیحاتی که قبلا گفته شد، میتوان از لنزهای chromatic aberration استفاده کرد؛ اما این لنز ها دارای ابعاد بزرگتری هم هستند که نمیتوان از آنها در دوربینهای کوچک استفاده کرد. همانطور که گفتیم لنزهایی که تعداد سنسورهای بیشتری برای وضوح تصاویر دارند، تعداد پیکسلهای بیشتری را به تصویر میکشند.
در این قسمت میتوان چندین مزیت دوربینهای دوگانه را بررسی کرد
تصاویر با بعد بیشتر
یکی از مزیتهای جالب و مهم استفاده از دوربینهای دوگانه، عمق دادن به عکس یا منتقل کردن حس پرسپکتیو است. گاهی اوقات، بعضی از نقاشیها این حس نزدیکی را به خوبی منتقل میکنند و میتوانید میزان بعد و فواصل را در عکس احساس کنید. استفاده از دوربینهای دوگانه این امکان را برای کاربران فراهم میکنند تا حس فاصله و عمق تصاویر را به طور همزمان درک کنند. حتی در بعضی از دوربینها این قابلیت تا حدی پیشرفت نموده که میتوان در نهایت یک عکس سه بعدی داشته باشیم.
افکت بوکه یا مات کردن تصاویر پس زمینه
بوکه (bokeh) یک کلمه ژاپنی به معنای مات و تار است. در واقع به قسمتهایی از عکس که فوکوس نمیشوند و به صورت مات مشاهده میشوند بوکه میگویند. این مزیت باعث میشود سوژه مورد نظر عکاسی واضحتر باشد و فضاهایی که خیلی برای کاربر اهمیت ندارند در پس زمینه مات و تیره باقی بماند. از این مزیت میتوانید برای ثبت تصاویری که قسمت خاصی از آن برای شما اهمیت دارد و سایر بخشهای تصویر از اهمیت کمتری برخوردار است، استفاده کنید.
شارپ کردن تصاویر
شارپ کردن تصویر، تکنیکی است که به واسطه آن شفافیت ظاهری تصویر افزایش مییابد. هر چقدر این شفافیت بیشتر شود، میتوان عکسهای زیبا و جذاب تری را داشته باشیم. تفاوت کیفیت عکسهایی که با دوربینهای دوگانه گوشیهای هوشمند گرفته میشود را نسبت به دوربینهای قدیمی کاملا میتوان مشاهده کرد.
با خیال راحت زوم کنید
ابداع دوربین های دوگانه امکان زوم کردن با حفظ کیفیت عکس را برای کاربر فراهم کرده است. دوربین های قدیمی هم امکان زوم کردن را داشتند اما هر چقدر میزان زوم بیشتر میشد از کیفیت عکس کاسته میشد. اما این مشکل با به بازار آمدن دوربین های دوگانه کاملا مرتفع شد. در دوربین های دوگانه بزرگنمایی زیاد نمیتواند کیفیت عکس ثبت شده را کاهش دهد پس با خیال آسوده میتوانید زوم کنید و عکس های با کیفیت بالا داشته باشید.
داشتن جزئیات بیشتر در محیط های کم نور
داشتن نور مناسب برای عکاسی خیلی مهم است. در صورت نداشتن نور کافی جزئیات قابل تشخیص نیستند و عکس، کیفیت خوبی نخواهد داشت. بنابراین از میزان تمایل کاربران برای عکاسی با دوربین گوشی در محیط های کم نور کاهش مییابد. در نتیجه داشتن لنز دوم در این مواقع میتواند به کمک شما بیاید. به کمک این سنسور ها میتوانید جزئیات بیشتری را ثبت کنید و بعد از ثبت تصویر، نور بیشتری را به عکس اضافه کنید.
آیا پیشرفت دوربین ها به همین نقطه ختم میشود؟
با توجه به پیشرفت روز افزون تکنولوژی و ورود دوربین های دوگانه، میتوان منتظر شروعی تازه برای ایده هایی نو و جدید و همچنین ابداعات شگرف تر در زمینه دوربین باشیم. دنیا در حال تغییر و دگرگونی است، پس اگر بخواهیم به پیشرفت دنیای تکنولوژی و فناوری امیدوار باشیم، باید افق دیدمان را وسیع تر کنیم. دوربین های دوگانه قطعا آخرین پیشرفتی نیست که در زمینه دوربین رخ داده است. خبر های ضد و نقیضی وجود دارد که آیفون قصد دارد نسل جدیدی از دوربین های سه گانه را به گوشی های خود اضافه کند. یعنی به جای استفاده از دو دوربین از سه دوربین استفاده کند. اما به این اخبار خیلی نمیشود اعتماد کرد.
مطلب قابل تامل این است، به وجود آمدن دوربین های سه گانه یک هدیه خوب را در اختیار کابران میگذارد و آن هم عکاسی خیلی بهتر در نور کم است. پس تا زمانی که گوشی های سه گانه وارد بازار شوند با خیال راحت از دوربین های دوگانه خود استفاده کنید و لذت ببرید و به ثبت تصاویر جذاب بپردازید. دوربین های دوگانه از نظر نوع و کاربرد چندین گونه دارند. زیرا سازندگان گوشی و تبلت هر کدام اهداف مختلفی را نسبت به تولید این محصولات دارند، و از حسگر ها و لنز های متنوعی در تولیدات خود استفاده میکنند. قابلیت هایی مثل بزرگنمایی اپتیکال، عکاسی با زاویه دید وسیع تر، تشخیص فاصله اجسام، بهبود کیفیت عکاسی با حسگر سیاه و سفید، همه این موارد ذکر شده در دوربین های دوگانه مختلفی وجود دارند.
در این قسمت با انواع دوربین های دوگانه آشنا میشویم:
حسگر تشخیص فاصله
چند سال پیش شرکت HTC در گوشی های خود از حسگر تشخیص فاصله استفاده نمود. در این سیستم از دوربین دوگانه، یک دوربین وظیفه عکاسی و فیلم برداری را داشت و دوربین دوم وظیفه ثبت یک نقشه سه بعدی از فضای مورد نظر و همچنین تشخیص فاصله جسم تا دوربین را میداد. اطلاعات ثبت شده دو حسگر توسط اپلیکیشن دوربین پردازش میشود و افکت های جالب و زیبایی را ایجاد میکند. به عنوان مثال اگر به افکت بوکه نیاز داشته باشیم، قسمت هایی از عکس را که خیلی مورد نظر نیست را مات و تیره میکنیم به این صورت که نقاط دور را کمی مات میکنیم و نقاط دورتر را بیشتر مات میکنیم و با این روش میتوانیم پس از عکاسی هم افکت بوکه را با غلظت کم و زیاد، داشته باشیم. یکی از برتری هایی که افکت بوکه دوربین های DSLR نسبت به دوربین سایر گوشی های دیگر دارد، در این است که میتوانیم میزان گشادگی دیافراگم را به دلخواه خود تغییر داده و همچنین سیستم فوکوس خودکار در این دوربین ها به مراتب قدرتمندتر است.
دوربین سیاه و سفید و رنگی در دوربین های دوگانه
کاربرد دیگر دوربین های دوگانه، این است که از دوربین دوم برای افزایش کیفیت تصاویر مورد نظر استفاده میکند. معمولا دوربین دوم حسگری سیاه و سفید با رزولوشن بالاتری نسبت به دوربین اول دارد. در این نوع دوربین دوگانه، تنها تفاوتی که بین دو دوربین وجود دارد این است که حسگر یکی از آنها معمولی و حسگر دیگری سیاه و سفید است. از نظر جذب نور دوربین سیاه و سفید دارای وضعیت بهتری است و در شرایطی که با کمبود نور مواجه باشیم کمک ارزشمندی میکند.
دوربین های دوگانه با عکاسی زاویه باز
تکنولوژی بعدی که در دوربین های دوگانه استفاده شده است، نوع عکاسی با زاویه باز است. در این تکنولوژی دوربین دوم از لنز متفاوتی نسبت به دوربین اول برخوردار است. این سیستم از دوربین برای اولین بار در گوشی های LG g5 استفاده شده است. موتورولا نیز در گوشی x4 از این سبک پیروی نموده است و میتوان توسط آن عکس های زیبا و جالبی گرفت.
دوربین های دوگانه، بزرگنمایی اپتیکال یا عکاسی تله
منظور از عکس های تله فوتو یا عکاسی تله، استفاده از لنزی با قابلیت زوم و گرفتن عکس هایی با زاویه دید محدود است تا بتوانیم پدیده های دور دست را بزرگتر به تصویر بکشیم. به کار گیری لنز تله فوتو در دوربین گوشی هایی که فضای بسیار کوچکی دارند و یا ضخامت گوشی کمتر از یک سانتی متر است امکان پذیر نیستند. خوشبختانه با ورود دوربین های دوگانه به بازار این مشکل حل شده است. دوربین های دوگانه با قرار دادن یک دوربینی معمولی در کنار دوربینی با لنزی که فاصله کانونی بلند تری دارد و تله محسوب میشود، توانسته خدمتی بزرگ در عرصه تکنولوژی داشته باشد.
روش کار در این تکنولوژی با تکنولوژی به کار گرفته شده در گوشی های رده اول ال جی مشابه است و به جای زوم بک کردن، روی سوژه دور زوم میشود. بنابراین کاربرد این دوربین روی گوشی های ال جی بیشتر مناسب گرفتن عکس های سلفی است. اما کاربرد اصلی این تکنولوژی در اپل و سامسونگ، عکاسی ازسوژه های موجود در دوردست است. استفاده از این سیستم در دوربین های دوگانه گوشی های امروزی مرسوم شده است. به عنوان مثال میتوان از دوربین آیفون 7 پلاس و گلکسی نوت 8 سامسونگ نام برد.
با دوربین های دوگانه بهترین عکس ها را بگیریم
شرکت های بزرگی مثل اپل، هواوی، ال جی در گوشی های جدید هوشمندی که به بازار عرضه داشته اند از این تکنولوژی دوربین استفاده کرده اند. با ورود این تکنولوژی به بازار شرکت های دیگری هم به فکر مجهز کردن گوشی های خود هستند اما نحوه پیاده سازی آن در گوشی های مختلف، متفاوت است. برای مثال شرکت هواوی در گوشی های p9 خود، از دوربین دوم برای گرفتن تصاویر سیاه و سفید، و گرفتن نور بیشتر استفاده میکند. اما در گوشی های هوشمند آیفون 7 پلاس لنز دوم وظیفه زوم نوری را با کیفیت دو برابری و نزدیک تر شدن به اشیا را دارد.
استفاده از کارایی حالت پرتره
در گوشی های آیفون 7 پلاس، میتوان استفاده زیادی از حالت پرتره برد. برای استفاده از این حالت به اپلیکیشن دوربین خود بروید و حالت portrait را انتخاب کنید، بعد از انتخاب این گزینه گوشی شما را راهنمایی میکند که برای ثبت تصویر بهتر، باید در چه حالتی قرار بگیرید یا به عبارت دیگر از آن شی دور شوید یا به آن شی نزدیک شوید. همچنین برای نور پردازی شما را راهنمایی میکند که چه اندازه نور نیاز است. نگران نباشید، ممکن است برای دفعات اول که از این روش استفاده میکنید نتوانید نتیجه مطلوبی بگیرید اما با تمرین مهارت لازم را به دست میآورید.
انتخاب بهترین فوکوس
در سیستم عامل گوشی های اندروید، معمولا سیستم لنز دوگانه به صورت متفاوتی قرار دارد، به همین دلیل توصیه میشود برای رسیدن به نتیجه مطلوب حتما به اپلیکیشن گوشی خود مراجعه کنید تا به راحتی با روش کار دوربین آشنا شوید. برای مثال در گوشی هواوی p9، برای ایجاد افکت و مات کردن تصویر پس زمینه، میتوان به اپلیکیشن گوشی مراجعه کنید و در سمت چپ نمایشگر گوشی آیکن فشردگی دیافراگم را فشار دهید، اما دقت کنید حتما حالت Landscape را انتخاب کنید، تا بتوانید از حالت پرتره هم استفاده کنید.
سخن آخر
هدف از ارائه این مقاله، آشنایی کاربران عزیز با دوربین های دوگانه و روش کار آنها بود، تا در هنگام خرید گوشی هوشمند، در بازاری که هر لحظه باید انتظار ظهور تکنولوژی جدیدی را داشت، بتوانند با در نظر گرفتن تمام جوانب بهترین انتخاب را داشته باشند. شرکت های اپل، اچ تی سی و هواوی گوشی های هوشمند خود را مجهز به سیستم دوربین دوگانه نموده اند تا کاربرانشان بتوانند لحظات زیباتری را با کیفیت بالاتری ثبت کنند. دیگر شرکت ها نیز برای پیشرفت در حوزه فعالیت خود و تکنولوژی دست به کار شده اند تا از این قافله رقابت عقب نمانند.
پرسشهای متداول
عملکرد دوربین پرتره یا عمق سنج چگونه است؟
این دوربین برای سنجش عمق استفاده میشود تا گوشی بتواند در زمان ثبت تصاویر، سوژه را از پس زمینه تفکیک کند.
چه عواملی روی استفاده از دوربینهایی با وضوح بالا در گوشیهای هوشمند تاثیرگذار هستند؟
مهمترین عامل در استفاده از تعداد دوربینهای بالا یا دوربینهای توانمند در گوشی هوشمند، تراشه آن است؛ زیرا تراشه باید قدرت پردازش و رندر گرفتن تصاویر ثبت شده و ویدئوها را داشته باشد.
به این مطلب امتیاز دهید!
مطالب مرتبط |