آموزش ارتقای حافظه رم لپ تاپ


کالاتیک
نظرات 0
content-main-img

دلایل زیادی وجود دارد که سرعت سیستم شما را کاهش می‌دهد. حافظه رم یکی از اصلی‌ترین دلایل کند شدن عملکرد لپ‌تاپ یا رایانه رومیزی شما است. هنگامی که رایانه شما حافظه رم کمی داشته باشد، داده‌ها به هارد دیسک منتقل می‌شود؛ این فرایند منجر به کاهش سرعت عملکرد لپ‌تاپ یا رایانه شما خواهد شد.

سرعت پایین سیستم شما سبب می‌شود که برنامه‌های دیگر به سرعت گذشته کار نکرده و یا حتی هنگام اجرا شدن، ارور بدهند. در چنین شرایطی شما باید بلافاصله نسبت به ارتقای رم لپ‌تاپ یا رایانه خود، اقدام کنید. ما د راین مطلب از مجله فناوری کالاتیک قصد رایم نحوه ارتقای حافظه رم رایانه و لپ‌تاپ را به شما آموزش دهیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

خرید لپ تاپ

چگونه حافظه رم را ارتقا دهیم

هارد مناسب لپ تاپ

برای تعویض رم دستگاه خود ابتدا باید بررسی کنید که سیستم شما امکانی برای دسترسی به اسلات حافظه قرار داده است یا خیر. مک‌بوک و سرفیس دو سری از محصولاتی هستند که اجازه ارتقای رم آنها را ندارید. البته که قیمت بالای این محصولات نشانی از سخت‌افزار قوی می‌دهد و نیازی به ارتقای رم ندارند. لنوو و ایسوس برای برخی از سری‌های خود، امکان ارتقای رم را فراهم کرده‌اند.

ناگفته نماند که در مسیر میانبر کمی ریسک نیز وجود دارد و آن در آوردن درایو نوری و قرار دادن رم بالاتر است. شما می‌توانید از این روش نیز استفاده کنید اما باید تعمیرات حرفه‌ای را بلد باشید. مبحث امروز ارتقای رم دستگاه است؛ یعنی سیستم شما باید از قبل رم داشته باشد تا ما بتوانیم آن را ارتقا دهیم.

مقالات مرتبط:

کاستوم رام چیست و چگونه کاستوم رام نصب کنید؟

انواع رم کامپیوتر

رم‌های کامپیوتر به اختصار DDR شناخته می‌شود و تا کنون 5 نسل مختلف با نام‌های DDR1، DDR2، DDR3، DDR4 و DDR5 به بازار عرضه شده است و هر نسل جدید از رم‌های DDR که به بازار عرضه شد، توانسته است سرعت انتقال داده بین رم و CPU را تا دو برابر افزایش دهد. بنابراین چنانچه از یک سی‌پی‌یو نسل جدید استفاده می‌کنید،‌ می‌توانید از یک رم DDR5 برای حداکثر سرعت انتقال داده استفاده کنید.

انواع رم‌های لپ‌تاپ

علاوه‌بر نسل‌های رم، تک کاناله و دو کاناله بودن رم نیز بر سرعت عملکرد آن تاثیر مستقیم دارد. در رم تک کاناله، 64 عدد سیم مسی از ماژول‌های رم تک کاناله به سمت Memory Controller می‌روند که با D0 تا D63 کد گذاری می‌شوند. حال اگر بجای یک کانال دو کانال داشته باشیم، این مسیر دو برابر می‌شود. و 64 سیم مسی میشود 128 سیم مسی که با D0 تا D127 مشخص می‌شوند.

نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که مادربرد شما باید قابلیت پشتیبانی از رم‌های دوکاناله را داشته باشد. برای تشخیص این قابلیت در مادربرد، دقت کنید که اسلات رم از دو رنگ متفاوت تشیل شده باشد. اگر از دو رنگ آبی و سفید، مشکی و سفید وغیره تشکیل شده باشد به معنای آن است که می‌تواند از رم دو کاناله پشتیبانی کند. برای آنکه بتوانیم از قابلیت dual channel استفاده کنیم باید رم‌ها را روی اسلات‌های هم رنگ قرار بدهیم. برای مثال: یک رم 4GB را روی اسلات آبی و یک رم 4GB دیگر را روی اسلات آبی بعدی قرار دهید. اگر یکی بر روی اسلات آبی و یکی بر روی اسلات سفید قرار بگیرد، دیگر قابلیت دو کاناله نداشته و به صورت تک کاناله کار می‌کند.

اسلات رم دو کاناله در مادربرد

این مسئله که به چه میزان رم نیاز دارید و چه نوع رمی مناسب لپ‌تاپ و یا رایانه شما است، نکته بسیار مهمی بوده که د رادامه به آن اشاره خواهیم کرد.

چه مقدار رم نیاز دارید؟

ببینید چه مقدار رم استفاده می‌کنید. اگر هر روز چندین بار از لپ‌تاپ خود استفاده می‌کنید، چندین برنامه را باز نگه می‌دارید و چندین تب را به طور همزمان در مرورگر خود باز می‌کنید؛ ارتقای رم لپ‌تاپ به شما کمک می‌کند با سرعت بیشتری کار کنید. در هر بار استفاده از برنامه‌های مختلف مقدار مشخصی از CPU و رم را درگیر می‌کند. برای بررسی آن می‌توانید از تسک منیجر کمک بگیرید.

روی Task bar یا نوار وظیفه راست کلیک کنید و گزینه Task Manager را بزنید. در تب عملکرد ببینید چند درصد از حافظه شما درگیر است. برای بررسی بهتر می‌توانید آن را در هنگام انجام برنامه‌های مختلف چک کنید و بیشترین میزان عملکرد را در نظر بگیرید. همچنین در پنجره تسک می‌توانید تعداد اسلات‌های خالی را نیز بسنجید. با کلیک روی گزینه Open Resource در پایین پنجره Task Manager و رفتن به برگه Memory نمای دقیق‌تری خواهید داشت.

بررسی کنید آیا قابلیت ارتقای رم را دارید؟

تعویض رم لپ تاپ

برای تعویض رم لپ‌تاپ باید در ابتدا بررسی کنید که سیستم شما قابلیت تعویض رم دارد یا خیر. به دلیل تنوع مدل و تعداد لپ‌تاپ‌ها، تهیه کردن لیستی از سیستم‌هایی که این قابلیت را دارند امکان پذیر نیست. بهتر است اسم دستگاه خود را در وب‌سایت سازنده آن جستجو کرده و با مراجعه به بخش مشخصات سخت‌افزاری آن، بررسی کیند که آیا لپ‌تاپ شما قابلیت ارتقا رم دارد یا خیر و چنانچه قابلیت ارتقا دارد، تا چه میزان می‌توان آن را افزایش داد. همچنین بررسی کنید که مادربرد لپ‌تاپ شما از رم دو کناله پشتیبانی می‌کند یا خیر.

رم برخی از لپ‌تاپ‌ها به برد لحیم شده و نمی‌توان آن را ارتقا داد یا تعویض کرد. ممکن است سیستم شما محدودیت ارتقای رم داشته باشد و تنها بتوانید 2GB به ظرفیت آن اضافه کنید. برای برسی دقیق‌تر می‌توانید از برنامه CRUCIAL استفاده کنید که نوعی مشاوره حافظه محسوب می‌شود. این برنامه را نصب کنید و اجازه دسترسی سیستمی به آن بدهید.

هنگامی که این برنامه را اجرا کنید، تعداد اسلات‌ها،‌ خالی یا پر بودن اسلات‌های رم و همچنین نوع رم مناسب و سازگار با لپ‌تاپ شما نمایش داده می‌شود. این برنامه لیستی از چندین رم مناسب که می‌توانید خریداری کنید را معرفی می‌کند.

تعویض رم لپ تاپ

پس از بررسی فاکتورهای موردنظر و خرید رم مناسب، زمان تعویض رم فرارسیده است. پنل پشتی دستگاه خود را باز کنید. ابتدا لپ‌تاپ خود را خاموش و آداپتور را از برق جدا کنید. سپس پنل پشتی لپ‌تاپ را باز کنید. بسته به نوع سیستم شما، ممکن است لازم باشد فقط قسمتی از پنل یا کل آن را باز کنید. به همین خاطر لازم است حتما مراحل قبلی را انجام دهید.

جدا سازی رم لپ تاپ مرحله اول

پیش از لمس کردن قطعات هارد و جدا سازی قطعات، الکتریسیته ساکن آن‌ها را تخلیه کنید. برای انجام این کار می‌توانید با دستتان یک جسم فلزی مانند قاشق را لمس کنید تا الکتریسیته ساکن بدن شما خارج شود و به هارد آسیبی نرسد. همچنین می‌توانید از مچ‌بندهای ضد الکتریسیته ساکن استفاده کنید. در صورتی که اسلات حافظه رم در برد لپ تاپ با محافظ پوشانده شده است، محافظ را بردارید. 

سپس رم با ظرفیت پایین‌تر را از مادربرد جدا کنید تا امکان اتصال رم جدید با ظرفیت بالاتر وجود داشته باشد. برای برداشتن کارت حافظه، گیره‌های نگهدارنده را سرجای خود فشار دهید. رم را در حالت زاویه‌دار به سمت بالا بکشید و آن را به صورت مستقیم و صاف خارج نکنید. بدون برخورد و تماس با مادربرد، کارت حافظه را از لبه‌ها نگه دارید و بیرون بیاورید. دست شما نباید تماسی با کانکتورهای طلایی پایین داشته باشد.

جدا سازی رم لپ تاپ مرحله دوم

در حالت اریب با زاویه 45 درجه لبه‌های رم را طوری تنظیم کنید تا دقیقا روی کانکتورهای طلایی قرار گیرد. از فشار یکنواخت انگشتان خود استفاده کنید و رم را خیلی آرام فشار دهید.

جای گذاری رم لپ تاپ مرحله سوم

وقتی صدای کلیک را شنیدید به این معناست که رم در جای خود قرار گرفته است. حالا فشار بیشتری وارد کنید تا حافظه به‌صورت کامل در جای خود قرار گیرد. با اطمینان از نصب درست حافظه می‌توانید پنل پشتی را ببندید. سیستم به صورت خودکار رم جدید را شناسایی کرده و نیاز به نصب نرم‌افزار خاصی نیست. 

جای گذاری رم لپ تاپ مرحله دوم

تغییر تنظیمات برای خواندن رم جدید

زمانی که مطمئن شدید رم به خوبی در جای خود قرار گرفته است و پنل پشتی را کاملا بستید، سیستم را روشن کنید. به پنجره System Information یا Task Manager بروید و مطمئن شوید حافظه شما اضافه شده است.

سخن آخر

با دنبال کردن راهنمای بالا می‌توانید حافظه رم خود را ارتقا دهید. ابتدا ببینید چقدر رم استفاده می‌کنید. سپس بررسی کنید که آیا می‌توانید رم را ارتقا دهید یا خیر. پس از چک کردن این دو مرحله، پنل پشتی دستگاه را باز کنید تا رم حافظه خود را پیدا کنید. حال می‌توانید در صورت لزوم، حافظه قدیمی‌تر را با حافظه جدید تعویض کنید.

پرسش‌های متداول

رم چه تاثیری روی دستگاه دارد؟

سرعت و قدرت پردازش سیستم شما بستگی به رم دارد. زمانی که استفاده از رم به سقف برسد، قسمتی از حافظه ذخیره‌سازی را احاطه می‌کند و سرعت پردازش افت می‌کند.

انواع رم مناسب برای لپ تاپ کدام هستند؟

تفاوت بین لپ‌تاپ‌ها زیاد است؛ به همین دلیل هر لپ تاپ با توجه ‌به ویژگی‌هایی که دارد، رم خاصی مناسب آن خواهد بود.

چگونه بفهمیم لپ تاپ ما قابلیت ارتقا دارد؟

با کمک نرم افزارهایی که معرفی کردیم می‌توانید بررسی کنید آیا لپ تاپ شما می‌تواند آپدیت شود یا خیر.

به این مطلب امتیاز دهید!

۳.۵/۵ - (۴ امتیاز)
مطالب مرتبط

نظرات (0)

برای ثبت نظر خود وارد شوید.