معرفی انواع فناوری محافظ صفحه نمایش
در حال حاضر اکثر گوشیهای هوشمند به صفحه نمایشی برخوردار شدهاند که دارای محافظی با درجه مقاومت در برابر خط و خراش است. این لایههای محافظ را شرکتهای مختلفی تولید میکنند که شاید معروفترینشان را بتوان سری گوریلا گلس ساخت شرکت کرنینگ نامید. در ادامه میخواهیم به معرفی انواع محافظ صفحه نمایش بپردازیم و کمی بیشتر با آنها آشنا شویم.
فناوری های محافظ صفحه نمایش
فناوری محافظ صفحه نمایش به عنوان پوشش خارجی نمایشگر است که در نمایشگرهای لوازم خانگی مانند تلفنهای همراه، پخشکنندههای چندرسانهای و لپتاپها مورد استفاده قرار میگیرد. کمپانیهای تولیدکننده گلس از این فناوری در انواع تلفنهای هوشمند و گجتها استفاده میکنند. این محافظ در برابر آسیب مقاوم است و همچنین از ماندن لکههای اثر انگشت روی صفحه نمایش جلوگیری میکند.
انواع فناوری محافظ صفحه نمایش
گوریلا گلس (Corning Gorilla Glass)
گوریلا گلس 5 سه بعدی (Corning Gorilla Glass 3D)
پوشش ضد ضربه و خط و خش (Ion-Strengthened Glass)
شیشه ضد خش (Scratch-Resistant Glass)
پوشش ضد چربی و اثر انگشت (Oleophobic Coating)
دراگون تریل گلس (Asahi Dragontrail Glass)
پوشش ضد لکه انگشت (Anti-Fingerprint Coating)
پوشش NEG Glass
شیشه یاقوت کبود (Sapphire Glass)
محافظ Xensation Glass
گوریلا گلس (Corning Gorilla Glass)
شیشه گوریلا یا گوریلا گلس (Gorilla Glass) محصولی از شرکت کورنینگ (Corning) است. کمپانی کورنینگ یک تولید کننده آمریکایی شیشه و سرامیک محسوب میشود. گوریلا گلس از مادهای به نام آلومینوسیلیکات قلیایی تشکیل شده است. آلومینوسیلیکات قلیایی با پیوند آلومینیوم، سیلیکون و اکسیژن به دست میآید. دستیابی به این ماده کار آسانی نیست و به آسانی در طبیعت یافت نمیشود.
شرکت کورنینگ در سال 2005 فرآیند ساخت این ماده را آغاز کرد. هدف از طراحی این ماده این بود تا در برابر خط و خش مقاوم باشد و همچنین وزن و ضخامت کمی داشته باشد. شرکت کورنینگ قبل از گوریلا گلس شیشههای مقاومی را تولید کرده بود که در صنایع مختلفی مانند: لوازم خانگی، دستگاههای چشم پزشکی، خودروها، هوا و فضا و ... دیده میشد.
شرکت کورنینگ با این فناوری میتواند شیشههای محافظی را تولید کند که حتی با چکش هم نشکند، اما شیشههای گوریلا گلس باعث نشکن شدن گوشی هوشمند یا تبلت شما نخواهد شد؛ البته بستگی به نسخه گوریلا گلس مورد استفاده شده و چند فاکتور دیگر مانند میزان ضخامت محافظ شما دارد. در نتیجه این فناوری میتواند از نمایشگر گوشی موبایل یا تبلت در برابر خط و خش عمیق محافظت کند.
گوریلا گلس نسخه 1
اولین نسخه از این فناوری در سال 2005 تا 2006 آماده شد، اما آیفونهای اپل بودند که شیشههای گوریلا گلس را به دنیا معرفی کردند. اپل در سال 2007 گوشی هوشمندی با این تکنولوژی به بازار عرضه کرد که ضخامت محافظ گوریلا گلس این گوشی 1.5 میلیمتر بود. نسخه اول گوریلا گلس باعث میشود تا گرد و غبار و اثر انگشتی که روی صفحه نمایش شما میافتد به حداقل برسد. آیفون تنها گوشی هوشمندی نبود که از گوریلا گلس روی صفحه نمایش خود استفاده میکرد؛ بلکه کورنینگ توانسته بود اولین نسخه این فناوری را در حدود 250 دستگاه دیگر به فروش برساند.
گوریلا گلس نسخه 2
در سال 2012 کورنینگ، نسخه دوم گوریلا گلس را در نمایشگاه سالانه محصولات مصرفی (CES) رونمایی کرد. مقاومت این نسخه در حد نسخه اول است. تنها بهروزرسانی و تفاوت آن با نسخه قبلی ضخامت گلس بود. ضخامت این نسخه %20 نازکتر از مدل اول شده بود. در تستهای آزمایشگاهی، این گلس میتوانست بدون ترک و شکستن تا 50 کیلوگرم وزن را تحمل کند.
در همان سال، Gorilla Glass روی 600 میلیون دستگاه و تجهیزات مختلف نصب شد. از آنجایی که نسخه دوم گوریلا گلس از نسخه اول نازکتر بود، استفاده از نسخه دوم به تولید کنندگان گوشیهای هوشمند این اجازه را میداد تا دستگاههای سبکتر و با ضخامت کمتری را طراحی و به بازار عرضه کنند. این شیشه روی گوشیهای ال جی نکسوس 4 و گلکسی اس 3 سامسونگ نصب و عرضه شد.
گوریلا گلس نسخه 3
تمرکز اصلی نسخه دوم بر کاهش ضخامت بود؛ اما گوریلا گلس 3 از مقاومت بیشتری برخوردار شد. در این نسخه، فناوری جدید به نام NDR یا مقاومت محلی در برابر آسیب معرفی شد که به شیشه اجازه میداد در برابر خشهای عمیقتر مقاومتر باشد. براساس گزارشهای کورنینگ، این نسخه میتواند تا %35 جلوی خش افتادن صفحه نمایش گوشی را بگیرد. کمپانی کورنینگ در سومین نسخه از فناوری خود توانست مقاومت گلس را سه برابر افزایش دهد. فناوری گوریلا گلس نسخه 3 در نمایشگر گوشیهای هوشمند گلکسی اس 4 سامسونگ، موتو جی موتورولا و موتو ایکس موتورولا استفاده شده است.
گوریلا گلس نسخه 4
در سال 2014، کمپانی کورنینگ نسخه چهارم گوریلا گلس را با تغییرات برجستهای وارد بازار کرد. کورنینگ از طریق یکی از نظرسنجیهای خود به این نتیجه رسید که %70 از آسیبهای روی صفحه نمایش تلفن همراه به دلیل سقوط و افتادن بوده است؛ بنابراین شروع به افزایش مقاومت شیشه در برابر سقوط کرد. نسخه چهارم گوریلا گلس دو برابر مقاومتر از نسخه سوم شده بود. گوشیهای Galaxy Note 5 و ZenFone 2 Laser مجهز به این فناوری بودند.
گوریلا گلس نسخه 5
گوریلا گلس نسخه 5 با هدف افزایش مقاومت در برابر سقوط عرضه شد. مقاومت نسخه 5 گوریلا گلس نسبت به نسخه قبلی تقریباً چهار برابر شده است. کورنینگ در تستهای آزمایشگاهی گوشی را از فاصله 1.6 متری پرتاب کرد ولی شیشه سالم ماند. کمپانی کورنینگ تضمین کرده است گوریلا گلس نسل پنجم در مواقع سقوط از ارتفاع یک متری میتواند تا %80 از شکسته شدن نمایشگر جلوگیری کند.
در نتیجه ویژگی اصلی گوریلا گلس مقاومت در برابر ضربه و آسیب است. Gorilla Glass طی واکنشهای شیمیایی توانسته مقاومت زیادی به شیشهها دهد و مانع از ترک خوردگی شود.
درصورتی که میخواهید بدانید گوشی یا تبلت شما مجهز به فناوری گوریلا گلس هست یا خیر، میتوانید به سایت کورنینگ مراجعه کنید و دستگاه مورد نظر خود را در آن جستجو نمایید.
گوریلا گلس 5 سه بعدی (3D Corning Gorilla Glass )
گوریلا گلس 5 انتخاب مناسبی برای محافظت از صفحات تخت تلفنهای هوشمند و دیگر گجتهای لمسی به شمار میرود. کمپانی corning قصد دارد برای حفاظت از گجتها و محصولات خمیده این نسخه را تقویت کند. گوریلا گلس 5 سه بعدی با گجتهای جدید سازگار بوده است و از مقاومت زیادی برخوردار است؛ بنابراین محافظهای جدید گوریلا گلس در ساعتهای هوشمند، تلفنهای هوشمند خمیده و دیگر گجتها مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
شیشه یاقوت کبود (Sapphire Glass)
نام یاقوت کبود برگرفته از واژه یونانی Sapphire به معنای آبی است. یاقوت کبود یکی از سختترین مواد معدنی در طبیعت است که به علت ناخالصی در رنگهای متنوعی پیدا میشود. یاقوت کبود را با دستکاری، شفاف و محکم میکنند که حالتی خالص و کریستال میگیرد و به عنوان محافظ روی گوشی موبایل و دستگاههای الکترونیکی دیگر استفاده میشود. زمانی که گوشی موبایل خود را در جیب و در کنار کلیدهای فلزی و دیگر اشیاء قرار میدهید استفاده از این پوشش در گوشی باعث میشود تا آسیبی به صفحه نمایش وارد نشود به علت این که شیشه یاقوتی در برابر سایش یا به اصطلاح عامیانه خراش مقاوم است. برای ایجاد یاقوت مصنوعی اکسید آلومینیوم را با پودری خاص ترکیب میکنند و تا دمایی حدود 2000 درجه سانتی گراد حرارت میدهند. یاقوت کبود در صنعت ساعت سازی و وسایل تزئینی کاربرد دارد. یاقوت کبود رقیب شرکت کورنینگ گوریلا گلس است. گوریلا گلس از نظر هزینه و تولید پایینتر از Sapphire Glass است. همچنین زمان تولید و قیمت تمام شده این پوشش بالا است؛ بنابراین از یاقوت کبود برای محافظت نمایشگر کمتر استفاده میشود. شرکت GT Advanced Technologies مدعی شد که میتواند از یاقوت کبود برای محافظت صفحات Apple Watch و iphone 6 با قیمت پایین و تعداد بالاتر تولید کند. شرکت اپل با این شرکت قراردادی منعقد کرد اما شرکت GT Advanced نتوانست محصولات را به موقع تولید کند و محصولات کیفیت مناسبی نداشتند، در نتیجه شرکت اپل قرارداد را فسخ کرد. پس از فسخ قرارداد این شرکت دچار ورشکستگی شد. گرچه قبل از ورشکستگی شرکت GT Advanced، سفایر گلس برای محافظت از لنز دوربین بعضی از گوشیهای هوشمند از جمله iphone 5 و iphone 5s در مقیاس بالا تولید شد. هم اکنون در گوشیها و اغلب iwatch های آیفون از یاقوت کبود استفاده میشود.
پوشش ضد ضربه و خط و خش (Ion-Strengthened Glass)
اپل سال 2014 در کنفرانس آیفون 6، از اصطلاح Ion-Strengthened Glass یا یون تقویت شیشه استفاده کرد. Ion-Strengthened Glass شیشهای است که به وسیله واکنشهای شیمیایی، یونها را تغییر میدهد و مقاومت شیشه را بهبود میبخشد. این شیشه در برابر خش و ضربه مقاوم است و اما نسبت به یاقوت کبود سبکتر و نازکتر است و همچنین محافظ Ion-x Strengthened Glass در ساعتهای هوشمند اپل طراحی شده است. ساعتهای هوشمند اپل شامل 3 دسته ( اسپرت، واچ و واچ ادیشن ) هستند، در Watch Sport از شیشه Ion-X استفاده شده است ولی واچ و واچ ادیشن به شیشهای از جنس یاقوت مجهز شدهاند. تستهای روی شیشه Watch Sport انجام شد در برابر خطهای چاقو مقاوم بود اما کاغذ سنباده این شیشه را از بین برد. در حالی که آزمایش روی شیشههایی که ازجنس یاقوت کبود صورت گرفت، شیشه ساعتها آسیبی ندیدند. در نتیجه این محافظ همانند گوریلا گلس در برابر خط و خشنها ایمنی کامل دارد و در مواقع مانند افتادن ساعت از دست مقاوم است.
شیشه ضد خش (Scratch-Resistant Glass)
Scratch-Resistant Glass یک فناوری برای محافظت صفحه نمایش است و قادر است نمایشگر دستگاههای دیجیتالی را در برابر خط و خش و ضربات احتمالی محافظت کند. از این فناوری شرکت اپل برای محافظت صفحه نمایش بعضی محصولات خود مانند گوشی آیفون x استفاده کرده است.
پوشش ضد چربی و اثر انگشت (Oleophobic Coating)
Oleophobic یک پوشش نازکی از مواد است که خاصیت ضد چربی دارد و صفحه نمایش را پوشش میدهد. بنابراین نقاط اثر انگشت را از صفحه نمایش دور نگه میدارد. عملکرد این پوشش به این گونه است که چربیها را در یک ناحیه نگه میدارد و اجازه نمیدهد که اثر انگشت روی نمایشگر چسبیده شود. همچنین میتوانید برای پاک کردن صفحه نمایش از یک پارچه نرم استفاده کنید و ظاهری تازه و نو به گوشی میدهد. لایه چربی گریزی کمی احساس لغزندگی ایجاد میکند که باعث میشود دستگاهها کمی صافتر به نظر برسند. همچنین پوشش Oleophobic Coating کمک میکند در برابر خط و خش مقاومتر باشد و اصطکاک را کاهش میدهد. این فناوری موجب میشود تا صفحه نمایش همیشه تمیز و بدون لک باقی بماند و تصاویر پخش شده دارای کیفیت بالایی باشند. متاسفانه بعد از مدتی بر اثر مقدار تایپی که انجام میدهید یا به علت مقدارهای مختلفی از اسید که در عرق انسان وجود دارند و همچنین به نوع پلیمری که در پوشش استفاده شده و روشی که پوشش روی صفحه نمایش قرار گرفته است ممکن است که پوشش لایه ضد چربی از بین برود. به طور کلی پوشش oleophobic باید بتواند گوشی را در مدت حدوداً 2 سال محافظت کند. صفحه نمایش باید با یک پارچه صاف و کتانی پاک شود و استفاده از پاک کنندههایی که از آب تشکیل شدهاند روش بسیار خوبی به حساب میآید و همچنین توصیه میشود از پاک کنندههایی که مواد تشکیل دهنده آنها الکل نباشد استفاده شود. برای این که بدانیم لایه ضد چربی وجود دارد در ابتدا یک قطره آب روی صفحه نمایش بریزید اگر قطره به دور خود جمع شد و به شکل دایرهای درآمد مشکلی وجود ندارد. اگر روی صفحه نمایش پخش شد باید نگران عامل ضد چربی باشید.
دراگون تریل گلس (Asahi Dragontrail Glass)
دراگون تریل گلس توسط شرکت ژاپنی Asahi Glass در سال 2011 به بازار عرضه شد. آساشی گلس تولید کننده دیگری است که همچون Corning برای پوشش دراگون از شیشههای مقاوم، سبک و نازک با جنس آلومینوسیلیکات قلیایی استفاده میکند. نخستین رقیب Gorilla Glass در دنیا Dragontrail است. این کمپانی تولید کننده شیشههای محافظتی است که قابلیت خم پذیری تا فشار 1200 مگاپاسکال را دارد که قادر است تا %80 مقاومت این پوشش را فراهم سازد. این شیشه میتواند با شعاع کمتر از 2.5 میلیمتر خم شود که این رکوردی منحصر به فرد و فراتر از نمونههای مشابه به حساب میآید. از ویژگیهای این محافظ میتوان به مقاومت بالا و انعطاف پذیری اشاره کرد که شرکت سونی از این محافظ در گوشیهای هوشمند استفاده میکند.
Xensation Glass
کمپانی کورنینگ در حال حاضر حاکم بازار محافظهای گوشی هوشمند است. اما شرکت آلمانی Schott مدعی است شیشههای مقاوم از جنس آلومینوسیلیکات را تولید میکند. پوشش Xensation محافظ قوی برای گوشیهای هوشمند است و از قابلیت ضد بازتابش نور و عدم جذب اثر انگشت برخوردار است. اغلب گوشیهای هوشمند هواوی از این پوشش استفاده شده است.
صفحه نمایش NEG Glass
شیشه Gorilla Glass و Dragontrail Glass دو شیشه مقاوم و محافظ خراش هستند، که در Smartphones، Tablets و سایر دستگاهها مورد استفاده قرار میگیرند. شرکت ژاپنی به نام Nippon Electric Glass توانست شیشههای مقاوم در برابر ضربه و خط و خش تولید کند. محافظهای NEG محافظهای ضد تشعشع و بازتاب نور هستند و ظاهری مات به صفحه نمایش تلفنهای هوشمند میدهند. درخشندگی صفحه نمایش را در نور آفتاب میگیرد و کاربر راحتتر میتواند با گوشی موبایل کار کند. این گلس در گوشیهای Tecno Phantom 6 ،Coolpad Note 3 Lite استفاده شده است.
پوشش ضد لکه انگشت (Anti-Fingerprint Coating)
پوشش Anti-Fingerprint Coating ابتدا در صنعت هوا فضا مورد استفاده قرار گرفت. پوشش ضد لکه انگشت از یک لایه نازک تشکیل شده است. این لایه بسیار مقاوم و شفاف است؛ اما در برابر سایش مقاومت بالایی دارد و در برابر اثر انگشت مقاوم است. اثر انگشت به راحتی به وسیله کاغذ یا پارچه پاک و تمیز میشود.
سخن آخر
با معرفی هر نسل از محافظهای مخصوص صفحه نمایش شاهدیم که میزان مقاومت این لایههای محافظی در برابر خط و خراش افزایش یافته است و حتی میتوانند از صفحه نمایش گوشی هوشمند، تبلت، ساعت هوشمند یا هر گجت دیگری در برابر ضربات نیز مقاومت کنند. در این بین شرکت کرنینگ نیز با سری صفحههای محافظ گوریلا گلس توانسته به معروفیت و محبوبیت بسیاری برسد. در صورتی که سوالی در رابطه با محافظهای صفحه نمایش دارید از بخش نظرات با ما به اشتراک قرار دهید.
پرسشهای متداول
آیا محافظ صفحه نمایش باعث ضد ضربه شدن گوشی میشود؟
باید گفت خیر. محافظ صفحه نمایش تنها یک لایه اضافهتر است که تا حدودی میتواند مانع برداشتن خط و خراش شود و ضربه را به خود جذب کند.
آیا با وجود برخورداری گوشی از لایههای محافظتی گوریلا گلس همچنان نیاز به گلس وجود دارد؟
بله. شما با نصب گلس و استفاده از قاب محافظ میتوانید امنیت دستگاه در برابر هر گونه خط و خراش احتمالی را افزایش دهید.
به این مطلب امتیاز دهید!
مطالب مرتبط |
نظرات (2)
خوشحالم برای یک بارم که شده دارم نظرم اول از همه میگم. واقعاً توضیحات عالی بودند و الان ما باید به فکر گوشی هایی باشیم که صفحه محافظ دارند چون خودم الان کلی این گوشی از دستم افتاده اما چیزیش نشده گوشی سونی اکسپریا هستش، قبلاً هم یه سونی دیگه داشتم واقعاً باید به این موارد دقت کرد چون ما توی های هوی زندگی مون همیشه اتفاقات بد برامون پیش میاد به نظرم همه ی گوشی ها باید محافظ داشته باشند چون خیلی مسخرس گوشیت توی شارژ باشه بعد یکی زنگ بزنه گوشیت بلرزه و بیوفته رو فرش و ببینی صفحه ش شکسته! واقعاً خیلی مسخرس، متشکرم از توضیحات تون.
دوستان حتماً گوشی که میخواید بخرید از اینکه محافظ صفحه داره یا نه مطمعن بشید!